fbpx

Скатов със Серхи Минготе и Тамара Лунгер на К2: заминават със Seven Summit Treks

Атанас Скатов, който наскоро обяви, че ще направи опит за зимно изкачване на К2, единственият неизкачен през зимата осемхлядник, ще бъде участник в амбициозна експедиция на непалската агенция Seven Summit Treks. Това стана ясно от фейсбук публикация на агенцията, която е една от най-големите трекинг агенции в Непал, организиращи комерсиални експедиции до осемхилядници.

Seven Summit Treks потвърдиха, че в експедицията ще се включат над 10 опитни алпинисти от цял свят, както и 15 шерпи с опит в планината.

Seven Summits Treks се включва в битката за първо зимно на К2. Комерсиална ли ще бъде експедицията?

Освен Скатов, в списъка са имена като Серхи Минготе, испански алпинист, изкачил 7 осемхилядника в рамките на проекта си за безкислородно изкачване на 14-те осемхилядника в рамките на 1000 дни, както и италианката Тамара Лунгер, която миналата зима направи опит за зимно изкачване на Гашербрумите в Каракорум. Експедицията тогава беше прекратена, след като партньорът на Лунгер, Симоне Моро, пострада тежко при падане в ледена цепнатина.

Тамара Лунгер и Смоне Моро. Снимка: Фейсбук профил

Сред имената на К2 тази зима ще е и Антониос Сикарис от Гърция. Алпинистът от Атина е гръкът с най-много осемхилядници в южната ни съседка. Той е изкачил Еверест, Канчендзьонга, Лхотце и Макалу.

Антониос Сикарис, Гърция. Снимка: Фейсбук профил

Участниците в експедицията на Seven Summit Treks са още Боб Бхания от Кения, Петер Мьоерман от Белгия, Томаз Ротар, Словения, Бернхард Липерт, Германия, Дж. Валотон, Швейцария, Луис Карлос, Испания, Хуан Пабло Прието, Чили.

Ръководител на експедицията е Чанг Дава Шерпа. 38-годишният непалец е менуджър в туристическата агенция и е вторият непалец, изкачил всички 14 осемхилядници (въпреки че изкачването му на Анапурна се оспорва). Серхи Минготе ще има роля на ръководител на щурмовия екип!

K2 с/у Еверест: 9 причини защо K2 е най-страховитият връх в света

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.