fbpx

Опитът на Атанас Скатов за зимно изкачване на К2 ще е през февруари

Неотдавна стана ясно, че българинът Атанас Скатов се отправя на зимна експедиция до K2 (8611 м) в Каракорум.

Той ще замине за Пакистан през третата седмица на декември 2020 г.

Припомняме, че К2 e единственият неизкачен досега осемхилядник на планетата през зимния сезон.

Част от финансовата помощ за това предизвикателство Скатов получи от Българския туристически съюз (БТС), потвърди той. От БТС не отговориха дали са взели решение на Управителен съвет за отпускане на средства за тази експедиция.

БТС подкрепи Атанас Скатов за зимно изкачване на К2

Българската федерация по катерене и алпинизъм не е търсена за финансиране.

Различни хора с различни професии участват в подобни начинания, включително и на К2. Това е част от дейността алпинизъм. БФКА е спортна организация и подкрепя дейността на клубовете, които членуват в нея и дейността на техните членове. Има, разбира се, и доста комерсиални експедиции, но към конкретната ние нямаме отношение.“,

сподели пред Върховепредседателят на федерацията Петко Тотев.

Секретарят на БФКА Дора Маринова съобщи, че към тях не е отправяно запитване за подкрепа от страна на Атанас Скатов, като допълни, че той не членува в организацията и не е участвал в нито едно състезание от републиканския календар до момента.

От своя страна ръководителят на експедицията и директор на агенцията, с която българинът заминава за Каракорум Дава Шерпа заяви, че всъщност опита на алпинистите, които са се включили, ще бъде преценяван на момента преди изкачването на върха.

Ръководителят на зимната експедиция до К2 с българско участие Дава Шерпа пред “Върхове”: преценяваме опита на алпинистите на момента

Какви са намеренията на Скатов и как той преценява шанса и рисковете за първо зимно изкачване на K2 с българско участие, той сподели в кратко интервю за “Върхове”:

Прочети  Томаз Ротар: Време е да кажем истината за К2

Как смятате да се подготвите за това предизвикателство?

За експедиции се подготвям вече 9 години, откакто започнах да спортувам и да се катеря. Специално за зимната експедиция на К2 дойде много изненадващо, но имам още дни и ще тренирам всеотдайно. Спортувам всеки ден, като сега внедрих и нови методи на височинна адаптация и ще проследявам как ми се отразяват и доколко са сполучливи. Основно наблягам на бягане, колоездене, скално катерене, йога и концентрация. Предизвикателството е възможно най-високото в алпинизма и смятам да бъда максимално подготвен.

Какви са основните трудности, които срещате в намерението си и какви са шансовете?

Трудности ще има много. Не може нещо толкова трудно да се постигне лесно. Да не говорим, че сме в период на световна пандемия, затварят се държави, градове, села.

Също така е много скъпа експедиция, а и трябва да си с възможно най-добрата екипировка, защото ще е много студено.

Трябва да успеем да стигнем до планината и да не бъдат затворени границите. Да стигнем до базов лагер при зимни условия и да построим възможно най-добър Базов лагер, където ще прекараме най-много дни при постоянни минусови температури. Следва височинната аклиматизация и построяването на височинните лагери поне до 7500 метра височина. И, разбира се, най-важното е финалният марш към върха, където ще са ни нужни много сили и възможно най-хубавото време без вятър. Не случайно вече над 40 години няма зимно изкачване на връх К2, въпреки опитите. Разбира се, всички ние, които участваме, силно вярваме в успеха и затова тръгваме. Защото вярваме, че е възможно.

Въпреки че за последните 7 години участвах в 20 експедиции, 13 от тях на върхове над 8000 метра, толкова много не съм се вълнувал преди друга експедиция. Ще разчитаме всички един на друг да си помагаме и да бъдем задружни. Само заедно имаме шанс за успех.

Прочети  Извадиха още едно дете на повърхността в Тайланд

Има ли конкретно име в екипа на човек, с когото ще предприемете изкачването, колко време ще продължи експедицията и кога прогнозно се очаква да атакувате върха?

Нямам специален партньор в експедицията, тръгвам както винаги сам и ще разчитам на добрия колектив да си помагаме взаимно.

Експедицията е около два месеца, не се знае кога ще се тръгне към върха, може би средата на февруари. Зависи от времето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.