fbpx

Ждрелото на река Ерма

Виждайки го за пръв път знаменитият български писател и основател на организираното туристическо движение у нас Алеко Константинов възкликва „Какво? Швейцария ли!”. В следващите десетилетия обаче Трънското ждрело остава скрито от погледите на българските туристи, тъй като попада в гранична зона. През последните години достъпът до природния феномен отново е свободен. А затова, че заслужава да бъде видяно говори факта, че Ждрелото е включено в 100 Национални туристически обекти на България.

Импозантното ждрело на река Ерма се намира на 5 километра южно от град Трън. До него води асфалтов път, но много от туристите предпочитат да оставят автомобилите си в града и да направят едночасов пешеходен преход сред прекрасната природа на Знеполската долина. Дължината на ждрелото е около 100 метра, а ширината в най-тясната му част – около 5. От двете му страни се издигат отвесните стени на върховете Жилав камък (на юг) и Църквището (на север). Височината на скалите е около 150-200 м. През последните две години местни алпинисти възродиха традиционната алпиниада на Трънското ждрело, като екипираха десетки маршрути с различна трудност. Виж снимки

Край природният феномен е изграден дървен мост, от който най-добре може да се наблюдава красотата на реката, промъкваща се между канарите. От южния край на ждрелото води началото си Трънската екопътека, която е с дължина 13 км., като за преминаването й са необходими 8 часа. Изходен пункт за екопътеката е село Банкя, в близост до което се намира и Ябланишкото ждрело. Пътеката представлява серия от равни участъци, стръмни изкачвания и слизания, мостове и стълби. Виж снимки

Река Ерма извира в югоизточна Сърбия. Въпреки неголямата си дължина (74 км.), забележително е това, че тя пресича сръбско-българската граница два пъти.

Прочети  Юнгфраубан, с влак до Върха на Европа

Изворът на реката е в слабо населения район Краище. Изтичайки от езерото Власина, тя протича на северозапад по източните склонове на планината Грамада, преминавайки село Клисура, след което навлиза в района на Знеполе, граничният район с България. Това е мястото, където реката пресича границата за пръв път, до граничния пункт Стрезимировци. Продължавайки в българската част на Знеполската долина, заобикаляйки от изток Руй планина, Ерма, тук става известна и като Трънска река. Тя протича близо до селата Главановци и Туроковци, където прави завой на север, преминавайки през Трън. След града, реката просича Трънското ждрело. По-нататък, Ерма достига най-голямото си пълноводие, край Ябланица, точно преди да влезе отново в Сърбия, след като в продължение на 26 км. е текла в България. Реката пресича границата за втори път при селата Банкя (България) и Петачинци (Сърбия). Оттам Ерма продължава да тече на север, преминавайки село Искровци и спа центъра Звоначка Баня. Продължавайки между планините Гребен и Влашка, тя протича край селата Трънско – Одоровце и Власи и манастирите Свети Йован, Свети Николай и Света Богородица, преди да се влее в Нишава, югоизточно от Пирот, след като е изминала общо 48 км. на територията на Сърбия. В тази последна част, Ерма тече през въгледобивния район Суково, затова е наречена и Суковска река.

Единственото място за нощувка в района на Трънското ждрело е х. Ерма. Повече информация.
Поляната в района на ждрелото предлага и чудесни възможности за палаткуване.

Транспорт
Автомобилен:
гр Трън е разположен на:
76 км. от София
522 км. от Варна
478 км. от Бургас
222 км. от Пловдив
300 км. от Велико Търново
390 км. от Русе
235 км. от Видиn

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!