fbpx

Ждрелото на река Ерма

Виждайки го за пръв път знаменитият български писател и основател на организираното туристическо движение у нас Алеко Константинов възкликва „Какво? Швейцария ли!”. В следващите десетилетия обаче Трънското ждрело остава скрито от погледите на българските туристи, тъй като попада в гранична зона. През последните години достъпът до природния феномен отново е свободен. А затова, че заслужава да бъде видяно говори факта, че Ждрелото е включено в 100 Национални туристически обекти на България.

Импозантното ждрело на река Ерма се намира на 5 километра южно от град Трън. До него води асфалтов път, но много от туристите предпочитат да оставят автомобилите си в града и да направят едночасов пешеходен преход сред прекрасната природа на Знеполската долина. Дължината на ждрелото е около 100 метра, а ширината в най-тясната му част – около 5. От двете му страни се издигат отвесните стени на върховете Жилав камък (на юг) и Църквището (на север). Височината на скалите е около 150-200 м. През последните две години местни алпинисти възродиха традиционната алпиниада на Трънското ждрело, като екипираха десетки маршрути с различна трудност. Виж снимки

Край природният феномен е изграден дървен мост, от който най-добре може да се наблюдава красотата на реката, промъкваща се между канарите. От южния край на ждрелото води началото си Трънската екопътека, която е с дължина 13 км., като за преминаването й са необходими 8 часа. Изходен пункт за екопътеката е село Банкя, в близост до което се намира и Ябланишкото ждрело. Пътеката представлява серия от равни участъци, стръмни изкачвания и слизания, мостове и стълби. Виж снимки

Река Ерма извира в югоизточна Сърбия. Въпреки неголямата си дължина (74 км.), забележително е това, че тя пресича сръбско-българската граница два пъти.

Прочети  СПАСИТЕЛКАТА - легенда за стената Дория в Алпите

Изворът на реката е в слабо населения район Краище. Изтичайки от езерото Власина, тя протича на северозапад по източните склонове на планината Грамада, преминавайки село Клисура, след което навлиза в района на Знеполе, граничният район с България. Това е мястото, където реката пресича границата за пръв път, до граничния пункт Стрезимировци. Продължавайки в българската част на Знеполската долина, заобикаляйки от изток Руй планина, Ерма, тук става известна и като Трънска река. Тя протича близо до селата Главановци и Туроковци, където прави завой на север, преминавайки през Трън. След града, реката просича Трънското ждрело. По-нататък, Ерма достига най-голямото си пълноводие, край Ябланица, точно преди да влезе отново в Сърбия, след като в продължение на 26 км. е текла в България. Реката пресича границата за втори път при селата Банкя (България) и Петачинци (Сърбия). Оттам Ерма продължава да тече на север, преминавайки село Искровци и спа центъра Звоначка Баня. Продължавайки между планините Гребен и Влашка, тя протича край селата Трънско – Одоровце и Власи и манастирите Свети Йован, Свети Николай и Света Богородица, преди да се влее в Нишава, югоизточно от Пирот, след като е изминала общо 48 км. на територията на Сърбия. В тази последна част, Ерма тече през въгледобивния район Суково, затова е наречена и Суковска река.

Единственото място за нощувка в района на Трънското ждрело е х. Ерма. Повече информация.
Поляната в района на ждрелото предлага и чудесни възможности за палаткуване.

Транспорт
Автомобилен:
гр Трън е разположен на:
76 км. от София
522 км. от Варна
478 км. от Бургас
222 км. от Пловдив
300 км. от Велико Търново
390 км. от Русе
235 км. от Видиn

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.