fbpx

Най-високата Via Ferrata в света – Маунт Торк на връх Кинабалу (ВИДЕО)

Маунт Торк, най-високата и първата в Азия via ferrata беше открита през декември 2007, предлагайки ново, вълнуващо, с много адреналин изживяване на катерачите и туристите по склоновете на връх Кинабалу, Борнео.

Via ferrata (или ‘железен път’ на италиански), е осигурена планинска пътека. Състои се от серия стоманени стъпала, релси и въжета, закрепени в скалата, предлагащи възможност на обикновени туристи да преминат маршрути, достъпни преди това само за опитни  скални катерачи със специална екипировка.

Via ferrata Маунт Торк позволява на катерачи и некатерачи да усетят вълнението при скално катерене в пълна безопасност, сред впечатляващата панорама на околните върхове.

Разположена по скалните стени на връх Кинабалу via ferrata започва на височина 3400 м. и завършва на 3800 м. Тя представлява алтернативен маршрут за изкачване на връх Кинабалу (4095 м.). Втората по височина via ferrata в света, на 3343 м., се намира в Доломитите, Италия и се нарича Мармолада. Маунт Торк е дълга около 1,2 км. И преминава терени от различна сложност. По този начин предлага разнообразно преживяване, от начинаещи до средно напреднали планинари и алпинисти.

 

По-предизвикателните и изискващи физически усилия маршрути, са подходящи за по-подготвени хора и ще отведат катерачите по изумителна пътека, включваща преминаването на 22-метров мост на спиращата дъха височина 3600 м. Изградени са 6 маршрута с различна сложност: Разходка по Торк,  Обиколка но ниския връх, Преамбюл, Балансиране, Високата пътека, Победа на Торк.

Уилфред Ток, основател на Приключенския планинарски център: “Извън нейната рекордна височина, преминаването на via ferrata Маунт Торк е значимо, заради факта, че това е най-новият азиатски спорт. За разлика от други планинарски и катерачни дейности, тя е подходяща за всички възрастови групи, от 10 до 70 год. Дотогава, докато знаете как и можете да се качвате по стълба, вие ще сте способен да преминете via ferrata. Всичко, което ви е нужно е приключенски дух, средно ниво на физическа подготовка и липса на страх от височина.”

Прочети  Малки катерачи на старт

Via ferrata Маунт Торк е съобразена с най-високите международни стандарти за безопасност. Конструирана е само със CE обозначени материали от Франция. Via ferrata може да издържи натоварване до 3 тона. Правилата за безопасност са разработени от UIAA. Използваната екипировка също е одобрена от UIAA.

Нощувки в района са възможни в хижа Пендант на 3270 м. с капацитет 30 души. Саят-Саят на 3668 м., може да приюти до 10 души.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook