fbpx

Най-високата Via Ferrata в света – Маунт Торк на връх Кинабалу

Маунт Торк, най-високата и първата в Азия via ferrata беше открита през декември 2007, предлагайки ново, вълнуващо, с много адреналин изживяване на катерачите и туристите по склоновете на връх Кинабалу, Борнео.

Via ferrata (или ‘железен път’ на италиански), е осигурена планинска пътека. Състои се от серия стоманени стъпала, релси и въжета, закрепени в скалата, предлагащи възможност на обикновени туристи да преминат маршрути, достъпни преди това само за опитни  скални катерачи със специална екипировка.

Via ferrata Маунт Торк позволява на катерачи и некатерачи да усетят вълнението при скално катерене в пълна безопасност, сред впечатляващата панорама на околните върхове.

mount torq03Разположена по скалните стени на връх Кинабалу via ferrata започва на височина 3400 м. и завършва на 3800 м. Тя представлява алтернативен маршрут за изкачване на връх Кинабалу (4095 м.). Втората по височина via ferrata в света, на 3343 м., се намира в Доломитите, Италия и се нарича Мармолада. Маунт Торк е дълга около 1,2 км. И преминава терени от различна сложност. По този начин предлага разнообразно преживяване, от начинаещи до средно напреднали планинари и алпинисти.

По-предизвикателните и изискващи физически усилия маршрути, са подходящи за по-подготвени хора и ще отведат катерачите по изумителна пътека, включваща преминаването на 22-метров мост на спиращата дъха височина 3600 м. Изградени са 6 маршрута с различна сложност: Разходка по Торк,  Обиколка но ниския връх, Преамбюл, Балансиране, Високата пътека, Победа на Торк.

mount torq04Уилфред Ток, основател на Приключенския планинарски център: “Извън нейната рекордна височина, преминаването на via ferrata Маунт Торк е значимо, заради факта, че това е най-новият азиатски спорт. За разлика от други планинарски и катерачни дейности, тя е подходяща за всички възрастови групи, от 10 до 70 год. Дотогава, докато знаете как и можете да се качвате по стълба, вие ще сте способен да преминете via ferrata. Всичко, което ви е нужно е приключенски дух, средно ниво на физическа подготовка и липса на страх от височина.”

Прочети  Дълъг боулдър уикенд на стената в Софийския тази седмица

Via ferrata Маунт Торк е съобразена с най-високите международни стандарти за безопасност. Конструирана е само със CE обозначени материали от Франция. Via ferrata може да издържи натоварване до 3 тона. Правилата за безопасност са разработени от UIAA. Използваната екипировка също е одобрена от UIAA.

Нощувки в района са възможни в хижа Пендант на 3270 м. с капацитет 30 души. Саят-Саят на 3668 м., може да приюти до 10 души.

Превод: Върхове

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!