fbpx

Македонският “голям каньон”

На по-малко от 20 км югозападно от Скопие, каньонът “Матка” е идеалното място да изследвате зелената природа на Македония.

Простиращ се на около 5 000 хектара, каньонът предлага много пещери, пешеходни пътеки и бистри течащи реки -истински природен рай.
Карстовите пещери са пръснати из целия каньон и някои от тях са дълги повече от 100 метра. За любителите на спелеологията – изследването на пещери – всеки ден в района се провеждат обиколки с лодка, по време на които туристите могат да зърнат варовиковите сталактити и сталагмити.
Онези, които предпочитат водните спортове, могат да се спуснат с каяк по близката река Треска. Мястото е известно с възможностите за бурен воден слалом, които предлага. Там се организират много международни и регионални първенства по каяк.

“На македонски “матка” означава “утроба”. Красивият манастир край каньона на река Треска – живописно залепен за гранитните скали – носи името на Дева Мария, майката на Исус, и е посветен на майките, “от които започва всеки човешки живот”, се казва в Националния туристически портал на Македония.

Според Приключенския пътеводител на Македония в разположения на брега на река Треска манастир “Матка”, известен още с името “Св. Богородица”, има стенописи от 15-и век.

В непосредствена близост до каньона можете да откриете няколко други манастира и църкви, като манастира “Св. Андрей”, който вероятно е бил построен в края 14-и век.

В каньона “Матка” процъфтяват не само изкуството и религията. Топлият средиземноморски климат привлича богата флора и фауна.

Из храстите прелитат десетки молци и пеперуди, които се срещат само в района. Има редки видове лешояди и орли, а нощните твари в голяма степен са непознати на ентомологичната общност.

Прочети  Пенитентови полета

Онези, които искат да изследват “Матка” и да зърнат уникалните животни, спотайващи се в горите и сред скалистата природа, могат да използват десетките туристически пътеки, опасващи целия каньон. Търсещите по-големи предизвикателства катерачи могат да покорят извисяващите се скални стени. Има маршрути както за млади, така и за опитни катерачи.

Посетителите обикновено завършват деня с вкусно ястие на терасата на ресторанта на хотел “Матка”, наблюдавайки езерото на каньона.

Скопие е обявило каньона “Матка” за природна забележителност през 90-те години на ХХ век.

Текст: Димитър Боцевски за Southeast European Times

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!