fbpx
петък, май 24, 2024
Височинен алпинизъмНовини

Сняг затрупа базовия лагер на Симоне Моро под Манаслу (ВИДЕО)

[fbvideo link=“https://www.facebook.com/SimoneMoroOfficial/videos/2212620955468536/“ width=“500″ height=“400″ onlyvideo=“1″]

Опитът на Симоне Моро за зимно изкачване на Манаслу (8156 м.) е застрашен от провал, след като вчера сняг затрупа базовия лагер под върха.

През последните дни в подножието на Манаслу непрекъснато вали обилно и усилията на екипа са били насочени денонощно към изкопаване на палатките от под 6-метровите снегонавявания.

[fbvideo link=“[fbvideo link=“https://www.facebook.com/SimoneMoroOfficial/videos/295578231142932/“ width=“500″ height=“400″ onlyvideo=“1″]

Самият базов лагер е построен на възможно най-безопасното място, което е спасило заличаването му от постоянните лавини и снежни бури. Въпреки това, положението днес е било критично и Симоне Моро и екпът му са били принудени да се подслонят в кухненската шатра.

Ужасна ситуация. Никога през живота си не съм виждал такъв сняг.

сподели алпинистът във фейсбук. По думите му все още има мъгла и силен вятър и ако кухненската палатка се „предаде”, експедицията ще бъде прекратена. Към момента той и екипът му имат провизии за 5 дни. Надеждите са в прогнозата, че вторник и сряда ще бъдат слънчеви дни.

Алпинистът атакува Манаслу след аклиматизация с изкачване на вр. Мера (6476 м.) в Непалските Хималаи. За него това ще е първото зимно изкачване на осмия по височина връх в света.

Моро оспорва първнството за първо зимно на Манаслу. Той смята, че постижението на полските алпинисти Мачией Бербека и Ришард Гайевски през 1984 г., когато те изкачват върха по класическия маршрут без кислород, не е „чисто” зимно изкачване, тъй като е започнало преди 21 декември.

През последните години Моро е част от премиерното изкачване на четири зимни осемхилядника. През 2005 г. с Пьотър Моравски изкачват Шишапангма (8013 м.). Заедно с Денис Урубко през 2009 г. правят първото зимно на Макалу (8481 м.), а три години след това отново с Урубко и с Кори Ричърд стъпват на Гашербрум II (8035 м.). През 2016 г. с Алекс Чикон и Мухамад Али успяват да направят и премиерното зимно изкачване на Нанга Парбат (8126 м.). Година преди това Симоне Моро и Тамара Лунгер атакуват Манаслу, но дълбокият сняг и недостатъчната подготовка ги отказват.

снимка: Симоне Моро, facebook

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!