fbpx

Сняг затрупа базовия лагер на Симоне Моро под Манаслу (ВИДЕО)

Опитът на Симоне Моро за зимно изкачване на Манаслу (8156 м.) е застрашен от провал, след като вчера сняг затрупа базовия лагер под върха.

През последните дни в подножието на Манаслу непрекъснато вали обилно и усилията на екипа са били насочени денонощно към изкопаване на палатките от под 6-метровите снегонавявания.

Самият базов лагер е построен на възможно най-безопасното място, което е спасило заличаването му от постоянните лавини и снежни бури. Въпреки това, положението днес е било критично и Симоне Моро и екпът му са били принудени да се подслонят в кухненската шатра.

Ужасна ситуация. Никога през живота си не съм виждал такъв сняг.

сподели алпинистът във фейсбук. По думите му все още има мъгла и силен вятър и ако кухненската палатка се „предаде”, експедицията ще бъде прекратена. Към момента той и екипът му имат провизии за 5 дни. Надеждите са в прогнозата, че вторник и сряда ще бъдат слънчеви дни.

Алпинистът атакува Манаслу след аклиматизация с изкачване на вр. Мера (6476 м.) в Непалските Хималаи. За него това ще е първото зимно изкачване на осмия по височина връх в света.

Моро оспорва първнството за първо зимно на Манаслу. Той смята, че постижението на полските алпинисти Мачией Бербека и Ришард Гайевски през 1984 г., когато те изкачват върха по класическия маршрут без кислород, не е „чисто” зимно изкачване, тъй като е започнало преди 21 декември.

През последните години Моро е част от премиерното изкачване на четири зимни осемхилядника. През 2005 г. с Пьотър Моравски изкачват Шишапангма (8013 м.). Заедно с Денис Урубко през 2009 г. правят първото зимно на Макалу (8481 м.), а три години след това отново с Урубко и с Кори Ричърд стъпват на Гашербрум II (8035 м.). През 2016 г. с Алекс Чикон и Мухамад Али успяват да направят и премиерното зимно изкачване на Нанга Парбат (8126 м.). Година преди това Симоне Моро и Тамара Лунгер атакуват Манаслу, но дълбокият сняг и недостатъчната подготовка ги отказват.

Прочети  Шиша Пангма следващата цел на Наско Скатов. Прави опит през есента

снимка: Симоне Моро, facebook

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!