fbpx

В студ и мъгла стотици отбелязаха 55-годишна традиция за зимно изкачване на вр. Яворец

Местна 55-годишна традиция за изкачване на вр. Яворец (1393 м.) над Лакатник в Западна Стара планина заведе на 26-ти януари 154 души на върха през студ, мъгла и леден вятър.

Планинарите преодоляха снежните преспи по три маршрута – от село Лакатник, от хижа Тръстеная и от село Бов при минусови температури. Най-малкият участник беше шестгодишният Лъчезар Вунчев-младши от Ботевград, а най-възрастният – родената през 1944 г. столичанка Росица Нанкова.

Сутринта връх Яворец посрещна група от домакините на събитието от ТД „Репей“ – Лакатник, ПСС – отряд Лакатник и местни планинари с  температура от -6 градуса и силен северозападен вятър. Те тръгнаха след тренировъчен лагер на хижа Тръстеная, за да пробият пъртина по маршрута от и към хижата. Времето не попречи на двете групи от Лакатник и Бов да потеглят смело към високото в планината към 10:00 ч., за да се включат в юбилейния зимен празник. До там ги заведоха председателят на ТД „Репей“ Виктор Петков, братята Евтим и Дарин Евтимови от Лакатник и Боян Новков, Кристиян Петков и Юлиян Димитров от Бов.

Към обяд времето утихна, а в ранните следобедни часове слънцето бегло се усмихна на върха и на неговите гости.

С ведро настроение, сгряващи огньове и изсечени в дълбокия сняг импровизирани маси, десетилетният зимен поход събра множество планинари от цялата страна в духа на традицията.

Началото й е поставено през 1964 г., когато ентусиасти от с. Лакатник решават да изкачат най-високия връх в селото през зимата. Тогава тя е люта, а преспите – дълбоки. Въпреки това, неколцина души поемат предизвикателството и отбелязват изкачването в Летописната книга на хижа Тръстеная. От тогава до днес всеки, стъпил на вр. Яворец в последната събота на януари, пише името си в специален дневник на върха.

Прочети  Гара Лакатник - Пършевица

Макар и не много висок, Яворец не всякога е допускал хора до себе си. В годините е имало случаи, в които заради неблагоприятно време или непреодолими снегонавявания, туристите са отстъпвали пред планината.

В последните 20 години планинските спасители от отряда на ПСС – Лакатник участват в похода и предварително съветват всички, които ще поемат към върха, да бъдат добре екипирани за зимната планина и подготвени за преход в зимни условия.

снимка в публикацията: Милен Борисов, facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.