fbpx

В студ и мъгла стотици отбелязаха 55-годишна традиция за зимно изкачване на вр. Яворец

Местна 55-годишна традиция за изкачване на вр. Яворец (1393 м.) над Лакатник в Западна Стара планина заведе на 26-ти януари 154 души на върха през студ, мъгла и леден вятър.

Планинарите преодоляха снежните преспи по три маршрута – от село Лакатник, от хижа Тръстеная и от село Бов при минусови температури. Най-малкият участник беше шестгодишният Лъчезар Вунчев-младши от Ботевград, а най-възрастният – родената през 1944 г. столичанка Росица Нанкова.

Сутринта връх Яворец посрещна група от домакините на събитието от ТД “Репей” – Лакатник, ПСС – отряд Лакатник и местни планинари с  температура от -6 градуса и силен северозападен вятър. Те тръгнаха след тренировъчен лагер на хижа Тръстеная, за да пробият пъртина по маршрута от и към хижата. Времето не попречи на двете групи от Лакатник и Бов да потеглят смело към високото в планината към 10:00 ч., за да се включат в юбилейния зимен празник. До там ги заведоха председателят на ТД “Репей” Виктор Петков, братята Евтим и Дарин Евтимови от Лакатник и Боян Новков, Кристиян Петков и Юлиян Димитров от Бов.

Към обяд времето утихна, а в ранните следобедни часове слънцето бегло се усмихна на върха и на неговите гости.

С ведро настроение, сгряващи огньове и изсечени в дълбокия сняг импровизирани маси, десетилетният зимен поход събра множество планинари от цялата страна в духа на традицията.

Началото й е поставено през 1964 г., когато ентусиасти от с. Лакатник решават да изкачат най-високия връх в селото през зимата. Тогава тя е люта, а преспите – дълбоки. Въпреки това, неколцина души поемат предизвикателството и отбелязват изкачването в Летописната книга на хижа Тръстеная. От тогава до днес всеки, стъпил на вр. Яворец в последната събота на януари, пише името си в специален дневник на върха.

Прочети  Наредба за Планинската спасителна служба?

Макар и не много висок, Яворец не всякога е допускал хора до себе си. В годините е имало случаи, в които заради неблагоприятно време или непреодолими снегонавявания, туристите са отстъпвали пред планината.

В последните 20 години планинските спасители от отряда на ПСС – Лакатник участват в похода и предварително съветват всички, които ще поемат към върха, да бъдат добре екипирани за зимната планина и подготвени за преход в зимни условия.

снимка в публикацията: Милен Борисов, facebook

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!