fbpx

Италианци прокараха нов тур по южната стена на Матерхорн (СНИМКИ)

Италианските алпинисти Франсоа Казанели, Марко Фарина и Франческо Рати прокараха нов тур по южната стена на Матерхорн. Линията е наречена L’amitié и е посветена на Роберто Ферари, който почина през зимата на 2019 година.

Изкачването на италианското трио беше осъществено на 11 и 12 септември. Турът е с трудност до 6с.

На фейсбук страницата си Казанели, който заедно с Ферари, Фарина, Рати и Емрик Фавре изкачи тур Diretta allo Scudo на южната стена на Матерхорн през 2018 г., написа:

„Този нов тур, освен че е просто невероятен, има и много красива история зад себе си. По време на нашия курс за планински водачи, Франческо Рати, Маркоо Фарина и аз дойдохме с идеята да посветим линията на нашия приятел Роберто Ферари. Къде? Беше очевидно! На южната стена на Матерхорн, където ние всичките имахме страхотни приключения заедно. След като внимателно проучихме стената ние открихме компактно парче скала вляво от Pilastro di Fiori. Тази скална кула е малко по-издадена и се характеризира с ясна, надвиснала червена издатина на върха.
Веднъж, след като решихте какво ще катерим, това, което всички трябваше да направим беше да намерим правилния момент без ангажименти и с хубаво време. Нелесна задача, особено защото времето през това лято беше доста нестабилно и се появиха хиляди ангажименти! Най-накрая на 11-12 септември през два мъгливи дни успяхме да установим L’Amitié 650. 16 въжета 6c задължително? Макс. Името не дойде случайно. Amitié служи като напомняне за приятелството, което ни обвърза с Роби и именно това ни подтикна да стискаме зъби, за да завършим този проект. Турът излиза на малък хребет, който свързва кулата с южната стена. Решихме да преименуваме тази кула на Pilastro Roberto Ferrari“.

 

Прочети  Евакуираха туристи в Цермат заради лавинна опасност (ВИДЕО)

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.