fbpx
събота, декември 2, 2023
Литература и киноНовини

Елизабет Револ е звездата на юбилейното 20-то издание на Банско Филм Фест

Международният фестивал на планинарското, екстремно и приключенско кино отбелязва 20-годишното си юбилейно издание.

Заради противоепидемичните мерки вместо на традиционните дати в края на ноември, този път фестът ще бъде проведен от 22 до 26 септември.

5 дни, 70 филма от 40 държави – най-добрите заглавия на тема алпинизъм, катерене, колоездене, пътешествия, приключения, парапланеризъм, екстремни ски и сноуборд, спелеология, култура на планинарските народи са включени в програмата.

За първи път в историята на феста, прожекциите и презентации ще има и на открито на площада в Банско, както и в няколко зали в столицата на зимните спортове Банско.

Сред гостите на Банско филм фест тази година са синът на Райнхолд Меснер, Симон (Италия), режисьор на планинарски филми и страстен алпинист и катерач. Маурицио Занола – Маноло (Италия) – легенда сред италианските катерачи. Маноло е един от първите италиански катерачи, които практикуват свободното катерене, легендарна личност, все още активно катери и прокарва нови маршрути.

Надине Валнер (Австрия), официален атлет на RedBull, многократна шампионка на Световната купа по фрийрайд, катерачка. Тя ще представи и най-новия си филм “Decisions” пред публиката.

Гвоздеят в програмата ще бъде французойката Елизабет Револ, височинна алпинистка, първата жена, която изкачва осемхилядника Нанга Парбат през зимата.

Кшищов Качмарек (Полша) – приключенец, слаклайн и хайлайн екстремен спортист.

Гости ще бъдат и приключенците на България Николай Петков, Ивайло Нинов – Германеца, Георги Георгиев – Черния, Хелиана Дундарова – спелеолог,  Тончо Тончев – алпинист, Стефан и Максим Иванови – мореплаватели. Първите българи прекосили Атлантическия океан с гребна лодка.

За втори пореден път ще бъде проведено и катерачно състезание на името на основателя на Банско филм фест Петър Атанасов. То ще бъде на 25 септември, в рамките на Банско филм фест. Катерачи и приятели на фестивала ще се събрат в с. Баня (на 5 км от Банско), където, на външната стена на хотел „Стената“ има 11-метрова стена за катерене.

ПРОГРАМА НА СЪБИТИЕТО тук>>>

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!