fbpx

Ривол разказа за кошмара под Нанга Парбат

Алпинистката Елизабет Ривол се прибра в родната си Франция, след като изкачи Нанга Парбат, но беше спасена под върха с измръзвания. За нещастие тя изгуби и партньора си в изкачването Томек Мацкиевич.

След като беше спасена от алпинистите от полската експедиция на К2 Денис Урубко и Адам Биелицки, Ривол остана няколко дни в болница в пакистанската столица Исламабад, преди да отпътува за дома си. В момента лекарите обсъждат дали ще се наложи ампутация на крайниците й. Заради халюцинации при слизането Ривол е сваляла обувките си по пътя при ледени температури, разказва самата тя.

Пред журналисти тя разказа за трагедията, която ги сполетя с Томек на слизане от върха, известен като “планината-убиец”.

Пред агенция Франс прес Ривол споделя, че здравословното състояние на Томаш Мацкиевич се влошило на слизане след успешното изкачване на върха, което е второ в историята през зимата.

Свръзката започна изкачването на Нанга Парбат на 20 януари, а няколко дни по-късно достигна върха. Малко след като тръгват надолу от връхната точка на 8120 м Мацкиевич започва да страда от снежна слепота.

Пред АФП Ривол разказва: “Той не носеше маска и очила, защото беше доста мъгливо по пътя през деня, а през нощта получи възпаление на очите.”

След това тя поставя Томек на раменете си и започва трудното слизане надолу в тъмнината. В това време Мацкиевич получава и затруднено дишане.

“Той свали защитната маска пред устата си и тя започна да замръзва. Носът му побеля, а след това и ръцете и караката му.”

Прекарват нощта в ледена цепнатина, но състоянието му продължава да се влошава, а “кръвта започва да излиза през устата му” – признак за събиране на течности в тялото му при остър стадий на височинна болест.

През това време Ривол изпраща няколко съобщения за помощ и получава указание от сапсителите да слезе на височина 6000 м. Тогава тя оставя Мацкиевич и тръгва. “Не беше решение, което взех сама, беше ми наложено,” разказва тя.

Прочети  Днес отново нямаше спасителна акция за Боян, Китай разреши два хеликоптера да го търсят

Мислейки, че това ще й помогне да върви по-бързо, Ривол тръгва надолу без палатка и чувал. Когато не успява да достигне спасителния екип й се налага да пренощува за втори път в ледена цепнатина.

Там получава и халюцинации. Въобразява си, че хора й носят чай и в знак на благодарност тя трябва да им даде обувките си.

След като остава боса в продължение на 5 часа, Ривол получава тежки измръзвания.

Тя чува хеликоптерите, но те не могат да достигнат до нея, заради ураганните ветрове. Страхувайки се, че ще й се наложи да остане още една нощ на тази височина Ривол започва финалното спускане, с мокри ръкавици и измръзнали крака, но успява да достигне спасителния екип.

Откарана е в болница в Исламабад, а оттам и в Швейцария, преди да се прибере във Франция. В момента лекарите в родния й край обсъждат дали се налага ампутация на ръцете й и левия й крак, заради получените измръзвания.

Въпреки преживяното, Ривол не е намразила катеренето, споделяйки: “Имам нужда от това.”

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!