fbpx
събота, април 13, 2024
Новини

Парапланерист се разби в метеорологичната станция на Мусала: Свалиха го с хеликоптер

Хеликоптер откара пострадалият парапланерист, който по-рано в неделя падна в района на връх Мусала. Мъжът е получил множество травми, съобщиха от Планинската спасителна служба за БТА.

По предварителна информация парапланеристът е пострадал след като се е блъснал в метеорологичната станция на връх Мусала. Той е с два счупени крака и травма в таза, съобщи ръководителят на спасителната акцията пред Нова телевизия.

Към мястото веднага тръгнаха 10 спасители, като междувременно от ПСС са получи разрешение за намеса на военен хеликоптер „Кугър“ и мъжът е евакуиран от върха с него.

Според спасителите парапланеристът е оцелял, благодарение на това, че е уцелил прозорец на метеорологичната станция, на който е имало и мрежа, което е омекотило удара.

Пострадалият  е един от най-добрите парапланеристи в България и е печелил няколко състезания, съобщи Нова телевизия.

Сърбин, посрещнал Нова година в Банско, е вторият загинал под Вихрен

Най-вероятно е излетял заедно с група парапланеристи от Маркуджик.

Това е поредната спасителна акция от тази година. На 2 януари 28-годишен турист пострада в района на връх Калин и се наложи планински спасители да го свалят на ръце до Паничище. Тогава акцията продължи близо 9 часа заради изключително трудния за преодоляване терен.

За последните две седмици на миналата година са проведени 14 спасителни акции за оказване на помощ на 16 пострадали. В акциите участваха повече от 100 планински спасители, а сред основните причини за инцидентите са подценяването на условията в планината, надценяването на собствените възможности, липсата на планинарска култура и неподходяща екипировка, посочват от Планинската спасителна служба.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!