fbpx
неделя, декември 3, 2023
Новини

Серия от лекции за спешна помощ в планината готви ПСС – Дупница

Серия от беседи и лекции за оказване на долекарска спешна помощ в различни ситуации готвят от отряд Дупница на Планинската спасителна служба (ПСС).

Те ще се проведат в хижа “Рилски езера” и ще са безплатни за участниците. Лектори ще бъдат лекари с опит в конкретната област.

Предвижда се да бъдат два пъти месечно в зимния сезон. Първата от тях предстои на 7-ми януари и ще е на тема „Долекарска помощ при спешни състояния в ендокринологията“.

Когато попитах – “Добре, но защо пък ендокринология?”, Евелина Малинова – планински спасител от отряд Дупница, отговори:

Идеята възникна съвсем спонтанно, след една разходка в Родопите с д-р Габриела Найденова. Всеки от нас за съжаление се е срещал с хипогликемията. После попитахме и други лекари, и съобразявайки се с техните графици, направихме програма за дискусионни срещи с тема оказване на долекарска помощ при конкретни състояния.

От разговора ни стана ясно, че са предвидени различни теми, с които е добре всички планинари да бъдат запознати.

Ще бъдат разисквани ситуации какво е допустимо и какво да не правим сами, докато достигнем до лекар.

Лекциите ще включват широк спектър от възможни ситуации – като правилна реакция при травми на главата и крайниците, инсулт, епилепсия, артериална хипертония, инфаркт; очен травматизъм и снежна слепота, сърдечно-съдова реанимация, обработка на рани.

Срещите са отворени, а гост-лекторите ще водят срещите напълно безплатно.

https://www.facebook.com/events/1012099326246514/?ref=newsfeed

 

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!