fbpx
четвъртък, юни 13, 2024
ИзбраноЛичностиНовиниПолезни съветиПолезноТуризъм

Нова серия от лекции и демонстрации за зимната планина от ПСС – отряд Дупница на Рилските езера (СНИМКИ)

В разгара на зимния сезон отрядът на Планинска спасителна служба – Дупница поднови беседите и демонстрациите за оказване на долекарска помощ. Тази година организаторите разшириха темите и включиха и дискусии за зимното планинарство. Събитията са безплатни и се провеждат в хижа „Рилски езера“ със съдействието и подкрепа на хижата, магазини за алпийска и туристическа екипировка „Стената“ и БАССЕС.

Първите две лекции и практически демонстрации през миналата седмица се проведоха на 27-28 януари и преминаха при засилен интерес на над сто души. Темите бяха „Долекарска помощ при гръдна травма“, представена д-р Анатоли Семков, д.м., проведена в първия ден от уикенда. В неделя пък се състоя лавинна беседа с лектор доц. д-р Момчил Панайотов. И в двата дни бе организиран лавинен полигон за упражнения, достъпен за всички желаещи. Над 30 души минаха през него.

Гости на събитието бяха и Горска Спасителна Служба – Сърбия, които активно се включиха във всички занимания и заявиха готовност за съвместна работа с ПСС в бъдеще.

Този уикенд също предстои интригуващо събитие – беседа за зимната планина. Момчил Дамянов ще говори за подготовката, екипировката и техниката на движение в зимната планина. Той ще сподели своя дългогодишен опит и ще даде насоки как да планираме и организираме маршрутите си, както и каква екипировка да използваме.

Ще говоря за екипировката, с която ходя аз и как се готвя за преходите, пречупено през района, в който сме – Езерата, Иван Вазов, Отовица. С много реални примери, трупани в над 35 годишния ми опит тук.

Захари Попов, планински водач и планински спасител от ПСС – отряд Дупница, ще обясни спецификите при планиране на маршрути за ски туринг. От „Стената“ ще предоставят мостри на снегоходки, котки и пикели за предвижданите демонстрации.


Вижте още


„Долекарска помощ при паник атаки“ е следващата, планирана за 17 февруари беседа, когато лектор ще е д-р Бенжамен Ментешев.
Другата предвидена от ПСС – Дупница тема е „Долекарска помощ при травми на горен крайник“. Тя ще се проведе на 9 март и ще бъде презентирана от д-р Гроздан Гроздев.

С напредването на сезона организаторите предвиждат нови дати и теми, отново безплатни за всички включили се в събитията.

Снимки в галерията: ПСС – отряд Дупница

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!