fbpx
петък, февруари 23, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноНовини

С тежки измръзвания на ръцете: Денис Урубко падна в ледена цепнатина и прекрати експедицията на Гашербрум I

Смелият опит на Денис Урубко да изкачи Гашербрум I в Пакистан, соло, през зимата, едва не завърши с фатален край. Казахстанският алпинист падна в цепнатина, като е получил сериозно измръзване на ръцете. Особено засегната е дясната му ръка.

Окуражен от доброто време, Урубко планираше в неделя да стигне до лагер 2 на 6500 м. Докато пресича опасния ледник на около 5500 м, той пропада в дълбока шест или седем метра пукнатина. Казахстанецът остава вътре около два часа, преди да бъде издърпан от пакистанския алпинист Хасан Шигри, който го придружава от базовия лагер до лагер 2. Чак когато Урубко достига палатката става ясно, че дясната му ръка е със сериозно измръзване.

„Денис претърпя инцидент, но ситуацията е решена. Те се изкачваха към Лагер 2, когато Денис пропадна около 6/7 метра в цепнатина, след два часа, благодарение на помощта на своя партньор, той успя да се измъкне. Проблемът е момента са измръзванията на двете ръце. ЕКСПЕДИЦИЯТА Е ПРЕКРАТЕНА. Денис ще слезе в Скарду след 1-2 дни за лечение“,
гласи информацията, публикувана в личния му Facебоок профил.
Ръката на Урубко с измръзвания
снимка: Denis Urubko/Facebook

Според изданието Desnivel застраховката на Урубко по някаква причина не е активна, затова се е наложило той да тръгне пеша по дългия път обратно Скарду през зимен Каракорум. Според последната информация на личния му Facebook профил, той е в добро състояние, като в понеделник се е придвижил до Gore, заедно с готвача Ибрахим и продължават към Kobutse. Военен хеликоптер е в готовност да излети при подобряване на времето.

Денис Урубко достигна базовия лагер на Гашербрум на 20 януари, за да направи опит за солово безкислородно зимно изкачване на Гашербрум I. Благодарение на кратките съобщения чрез сателитно устройство, които той изпращаше на своята партньорка в Испания, Пипи Кардел, станаха ясни следните подробности за протичането на експедицията до злополучния момент:

„След осем дни преход пристигнахме в базовия лагер на 5000 м. Няколко носачи се разболяха, товарите бяха тежки. Имаше около 30 см сняг по пътеката на 4400 м. За щастие нямаше сериозен вятър. Температурата беше -15°C през деня и около -30°C през нощта. Гашербрум I е забулен в облаци, не се вижда, но усещам силата му. Специален гигант, миналото му е екстремно, с много трагедии и триумфи. Но летният ни успех с Мария Хосе Кардел ще ми помогне да планирам зимното изкачване.”

Урубко споменава, че базовият лагер е изграден на сигурна платформа, защитена от бурни ветрове. Той е започнал да разузнава напред, като оглежда маршрута за слизане по ледника. На 22 януари намира път през ледопада, а след това продължава и нагоре към Лагер 2.

„Има много пукнатини, много сняг, фиксирани въжета“, описва обстановката в планината той.

Това е втората зимна експедиция с неуспешен край този сезон. На 14 януари каталунецът Алекс Чикон прекрати опита си за зимно изкачване на Анапурна, след като загуби много екипировка, съхранявана в лагер 3.

Алекс Чикон
снимка: Alex Txikon/Facebook

В прессъобщение Чикон написа, че планината е в „изключително добри, но в същото време обвързващи и рискови условия“ и  това е причината „да избера гаранция за живота си и да се откажа“.

В по-дълъг разказ на уебсайта си той уточнява обяснява, че не желае отново да се изкачва по лавиноопасния склон на големия кулоар на Анапурна (между лагер 2 и лагер 3). „Вече поехме твърде много рискове… Може би ми липсва гладът за среща с върха, след като достигнах върха на Манаслу преди година“, призна Чикон.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!