fbpx
събота, юни 15, 2024
ИзбраноЛичностиНовини

Първо изкачване на връх „Чепеларе“ на остров Ливингстън и нови два видове риба: какво се случва в българската изследователска база? (СНИМКИ)

Първи на ледения връх Чепеларе в планината Тангра стъпиха Дойчин Боянов и Марчо Паунов на 14-ти януари. Върхът получава името си в чест на град Чепеларе през 2002 година, тъй като местната ски индустрия в лицето на чепелареца Кръстьо Вангелов подпомага българската научна експедиция на остров Ливингстън в Антарктида.

“Горди сме, че наш съгражданин е първият, който стъпи на връх Чепеларе”, се похвалиха от общинската управа там. За него това е сбъдната мечта, а той е на Южния полюс като логистик.

Върхът досега не е изкачван, защото ледниковите пукнатини се простират по цялата планина. „Тя е изключително недостъпна и опасна“, посочва Паунов.

Жителят на Чепеларе за трета поредна година е включен в логистичния състав на полярната експедиция към българската полярна база на остров Ливингстън. Неговата дейност е свързана с товарна въжена линия, която е изградена за превоза на строителни материали през 2022 г.

Транспортният лифт е за строителството на нова научна лаборатория на острова, с която се превозват строителните материали, нужни за изграждането на лабораторен блок на недостъпна скала, съобщава БТА.

В същия ден те с Дойчин Боянов са изкачили и връх Шумен, също покрай геоложки проект в част „вземане на проби“ за геохроноложко датиране. „Вероятно това е първо посещение в тази част на планината“, написа Дойчин Боянов във фейсбук профила си.

Това е 32-рата българска експедиция на Антарктида. Освен геоложките научни изследвания, екип от наши хидробиолози откри два нови вида за българската колекция от антарктически риби. Те са уловени в района на антарктическа ни база „Св. Климент Охридски“. Това са дълбоководна риба дракон Parachannichthys charcoti, както и представител на така наречените риби фенери Electron sp, ключов елемент в хранителната верига на Южния океан. Те се съхраняват в специални контейнери на борда на военния научно-изследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“, докато траят проучванията.

 

 

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!