fbpx
понеделник, февруари 19, 2024
Новини

Дойчин Боянов и Николай Петков с премиерен връх на Антарктида

Николай Петков и Дойчин Боянов изкачиха върховете Фризленд и Св. Борис на планината Тангра на остров Ливингстън, Антарктида, съобщава blitz.bg. След продължителното пътуване поради лошото време на втората група от юбилейната 25-а българска антарктическа експедиция, нашите полярници успяха да достигнат до базата ни „Св. Климент Охридски” на 19-ти декември.

Дойчин Боянов и Николай Петков са се установили на бивак и използвайки прозорец от хубаво време в ранните часове на деня и са успели да изкачат смятания за най-висок връх на острова – Фризленд, откъдето по стръмно ребро изкачиха за първи път и връх Св. Борис.

Едновременно с изкачването те са направили измервания на техните височини и по предварителни изчисления връх Св. Борис може да се окаже най-високият на острова. Ако измерванията се потвърдят, това ще бъде принос в изучаването на топографията на Южните Шетландски острови.

Алпинистите са се завърнали благополучно в българската база и след коледните празници ще предприемат изкачване на връх Левски и по възможност пълен траверс на планината Тангра, което ще е успех в световния алпинизъм.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!