fbpx

Дойчин Боянов и Николай Петков с премиерен връх на Антарктида

Николай Петков и Дойчин Боянов изкачиха върховете Фризленд и Св. Борис на планината Тангра на остров Ливингстън, Антарктида, съобщава blitz.bg. След продължителното пътуване поради лошото време на втората група от юбилейната 25-а българска антарктическа експедиция, нашите полярници успяха да достигнат до базата ни „Св. Климент Охридски” на 19-ти декември.

Дойчин Боянов и Николай Петков са се установили на бивак и използвайки прозорец от хубаво време в ранните часове на деня и са успели да изкачат смятания за най-висок връх на острова – Фризленд, откъдето по стръмно ребро изкачиха за първи път и връх Св. Борис.

Едновременно с изкачването те са направили измервания на техните височини и по предварителни изчисления връх Св. Борис може да се окаже най-високият на острова. Ако измерванията се потвърдят, това ще бъде принос в изучаването на топографията на Южните Шетландски острови.

Алпинистите са се завърнали благополучно в българската база и след коледните празници ще предприемат изкачване на връх Левски и по възможност пълен траверс на планината Тангра, което ще е успех в световния алпинизъм.

Comments

comments

Прочети  Николай Петков с разказ за преживяното на о-в Ливингстън

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!