fbpx

1500 лв. струва издирването на Тодор

Спасителната акция по издирването на изчезналия в Стара планина Тодор Владимиров, е струвала на спасителите 1500 лв. Това каза за “Дневник”  ръководителят на акцията Радко Марков. В крайна сметка Владимиров не беше открит от спасителите, а сам слезе в хижа “Васил Левски”.

Включването на хеликоптера обаче не може да бъде калкулирано в цената, тъй като то не е поискано от Планинската спасителна служба, обясни Радко Марков. Той обясни, че ако спасителите поискат помощ от армията, службата поема разходите за летенето. В случая обаче, по думите му, военните се включили “самоинициативно”. Уточни, че не знае дали са имали нареждане от някого, или не.

Военните се свързали с Марков, който им казал, че времето е лошо, но въпреки това те вдигнали вертолета, обясни ръководителят на акцията. Той каза, че в тази ситуация Министерството на отбраната не може да иска парите от спасителната служба, нито тя да ги иска от Владимиров.

Засега не е ясно кой е наредил излитането на хеликоптера. Владимиров обаче е бил в планината без застраховка.

Според ръководителя на спасителната акция парите, похарчени за спасителната акция, би трябвало да се дължат от човека, подал сигнала за издирване. В случая това е приятел на Тодор Владимиров. Той е бил предупреден по телефона, че има определена цена за “поръчка за издирване”, а разговорът е записан, каквато е практиката при подаване на сигнал. Службата реагирала като събрала и допълнителна информация, на базата на която е преценено, че има причина да започне издирване.

По принцип ПСС си изисква парите от спасените хора на базата на протокол, който те или техни близки подписват за сумата по акцията. Тодор Владимиров също е подписал протокол, след като е стигнал до “Хижа Левски”. Въпреки подписаните протоколи, понякога спасените отказват да платят за акциите по издирването им, уточни планинският спасител. Така разходите остава за сметка на бюджета на ПСС.

Прочети  Алпийската общност скърби за Серхи Минготе: Ето къде загина (ВИДЕО)

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.