fbpx
вторник, юли 9, 2024
Новини

Адам Ондра с рекорд на стената Dawn

Ел Кап, над 900-метров гранитен монолит се изивисява над Долината Йосемити, представлявайки доживотна цел и върхово постижение за всеки катерач. Стената Dawn е широко считана за най-трудния маршрут към върха и едно от най-трудните изкачвания в стил биг уол в света. Турът обикновено отнема седмици, изисквайки катерачът да изнася екипировка и храна нагоре по 32-та сегмента, и да спи на платформа върху стената. Но Адам Ондра, феноменалният 23-годишен чешки катерач, осъществи свободно изкачване на стената за едва осем дни, поставяйки нов рекорд.

Наречена така, защото гледа на изток, улавяйки сутрешната светлина, стената Dawn („Зора“) за първи път е изкачена през 1970 г. от Дийн Колдуел и Уорън Хардинг. Отнема им 28 дни, 4 от които те прекарват чакайки да отмине буря, която ги заварва високо на стената, отказвайки на Спасителните служби да ги свалят.

Но Колдуел и Хардинг изкачват стената с техника, наречена „помощно катерене“—това е, пробиване с чук на стъпки и хватки в стената, които им помагат да се качват все по-високо и по-високо. До миналата година, всеки катерач, тръгнал по стената Dawn изпозлва помощно катерене, ако не изцяло, то поне на част от нея, обикновено на изключително трудните пасажи в 14-ти и 15-ти сегмент, където има гладък гранит с миниатюрни хватки за пръстите и изключително труден хоризонтален траверс.

През януари 2015, Томи Колдуел и Кевин Йоргсон се записаха в историята, ставайки първите катерачи, използвали свободно катерене на стената Dawn. Те катериха в продължение на 19 дни, залавяйки се единствено за скалата и използвайки въжета и осигурителна екипировка само за предпазване при падане.

Така Андам Ондра стана едва третия човек изкачил свободно стената Dawn, днес считана за най-голямото постижение в скалното катерене. А изкачването му е още по-впечатляващо, тъй като Ондра няма опит в изкачването на големи стени като Ел Кап —стени, които изискват няколко дни катерене—а той не е стъпвал в Йосемитеи преди това.

Но изкачването за рекордно кратко време беше една от целите на Ондра. Той е единственият катерач в света печелил световния шампионат в спортното катерене и боулдъра. Мат Шекнази в сп. Аутсайд сравнява майсторството на Ондра в спортното катерене и боулдър с бързината на Юсеин Болт в маратона.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!