fbpx

Адам Ондра с рекорд на стената Dawn

Ел Кап, над 900-метров гранитен монолит се изивисява над Долината Йосемити, представлявайки доживотна цел и върхово постижение за всеки катерач. Стената Dawn е широко считана за най-трудния маршрут към върха и едно от най-трудните изкачвания в стил биг уол в света. Турът обикновено отнема седмици, изисквайки катерачът да изнася екипировка и храна нагоре по 32-та сегмента, и да спи на платформа върху стената. Но Адам Ондра, феноменалният 23-годишен чешки катерач, осъществи свободно изкачване на стената за едва осем дни, поставяйки нов рекорд.

Наречена така, защото гледа на изток, улавяйки сутрешната светлина, стената Dawn („Зора“) за първи път е изкачена през 1970 г. от Дийн Колдуел и Уорън Хардинг. Отнема им 28 дни, 4 от които те прекарват чакайки да отмине буря, която ги заварва високо на стената, отказвайки на Спасителните служби да ги свалят.

Но Колдуел и Хардинг изкачват стената с техника, наречена „помощно катерене“—това е, пробиване с чук на стъпки и хватки в стената, които им помагат да се качват все по-високо и по-високо. До миналата година, всеки катерач, тръгнал по стената Dawn изпозлва помощно катерене, ако не изцяло, то поне на част от нея, обикновено на изключително трудните пасажи в 14-ти и 15-ти сегмент, където има гладък гранит с миниатюрни хватки за пръстите и изключително труден хоризонтален траверс.

През януари 2015, Томи Колдуел и Кевин Йоргсон се записаха в историята, ставайки първите катерачи, използвали свободно катерене на стената Dawn. Те катериха в продължение на 19 дни, залавяйки се единствено за скалата и използвайки въжета и осигурителна екипировка само за предпазване при падане.

Така Андам Ондра стана едва третия човек изкачил свободно стената Dawn, днес считана за най-голямото постижение в скалното катерене. А изкачването му е още по-впечатляващо, тъй като Ондра няма опит в изкачването на големи стени като Ел Кап —стени, които изискват няколко дни катерене—а той не е стъпвал в Йосемитеи преди това.

Прочети  Национален парк Йосемити на 99

Но изкачването за рекордно кратко време беше една от целите на Ондра. Той е единственият катерач в света печелил световния шампионат в спортното катерене и боулдъра. Мат Шекнази в сп. Аутсайд сравнява майсторството на Ондра в спортното катерене и боулдър с бързината на Юсеин Болт в маратона.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!