fbpx
събота, април 13, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Български алпинисти с първо изкачване в долината Чaракуза

Трима български алпинисти – Николай Петков, Дойчин Боянов и Венцислав Костов изкачиха Найсер Брак (5200 м) в долината Чаракуза, Пакистан, съобщи БНР.

Това е изкачване е част от аклиматизацията им, преди да пробват да осъществят основната цел на експецицията – изкачване на девствен връх и премиерен маршрут.

Николай Петков, Дойчин Боянов, Руслан Вакрилов и Венцислав Костов отпътуваха към Пакистан на 26 юли. На 30 юли те достигнаха Базовия лагер в долината Чаракуза.

Още тогава обаче, Рус се е разболял от пневмония и напусна експедицията. На 5 август алпинистите са осъществили първата си цел – изкачване на техничния връх Найсер Брак. Отнело им е 17 часа от Базов лагер до върха и обратно.

„Тежък подход, трудно и опасно катерене. Невероятна скала! Гадно слизане с откатерване и много рапели.“ – разказа за БНР Николай Петков, един от най-опитните ни алпинисти, с над 60 експедиции досега.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

One thought on “Български алпинисти с първо изкачване в долината Чaракуза

  • Така де… къде ви беше акълът, когато се подведохте по някакви си 500 човека, които изобщо не са представителите на ски гилдията. Истинските скиори знаят, че трябват хубави писти, че трябват хубави лифтове, които можехме да имаме. Четох проектът на Витоша ски и там се казва, че ще заеме само 1% от планината. Кой го бърка това? Тома Белев ле го бърка – този разбойник, който позволи да се постоят незаконни постройки и сметища на Витоша. Сигурно пистите са му засегнали икономическия интерес и затова скача. Ама никой не казва как прибира милиони от екологични проекти. Що си трае за това? Пък и му вярват. Жалко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!