fbpx

Български алпинисти с първо изкачване в долината Чaракуза

Трима български алпинисти – Николай Петков, Дойчин Боянов и Венцислав Костов изкачиха Найсер Брак (5200 м) в долината Чаракуза, Пакистан, съобщи БНР.

Това е изкачване е част от аклиматизацията им, преди да пробват да осъществят основната цел на експецицията – изкачване на девствен връх и премиерен маршрут.

Николай Петков, Дойчин Боянов, Руслан Вакрилов и Венцислав Костов отпътуваха към Пакистан на 26 юли. На 30 юли те достигнаха Базовия лагер в долината Чаракуза.

Още тогава обаче, Рус се е разболял от пневмония и напусна експедицията. На 5 август алпинистите са осъществили първата си цел – изкачване на техничния връх Найсер Брак. Отнело им е 17 часа от Базов лагер до върха и обратно.

„Тежък подход, трудно и опасно катерене. Невероятна скала! Гадно слизане с откатерване и много рапели.“ – разказа за БНР Николай Петков, един от най-опитните ни алпинисти, с над 60 експедиции досега.

Прочети  Държавата узаконява незаконен път в Рила

Валерия Динкова

[email protected]

0 thoughts on “Български алпинисти с първо изкачване в долината Чaракуза

  • 07.11.2012 в 18:54
    Permalink

    Така де… къде ви беше акълът, когато се подведохте по някакви си 500 човека, които изобщо не са представителите на ски гилдията. Истинските скиори знаят, че трябват хубави писти, че трябват хубави лифтове, които можехме да имаме. Четох проектът на Витоша ски и там се казва, че ще заеме само 1% от планината. Кой го бърка това? Тома Белев ле го бърка – този разбойник, който позволи да се постоят незаконни постройки и сметища на Витоша. Сигурно пистите са му засегнали икономическия интерес и затова скача. Ама никой не казва как прибира милиони от екологични проекти. Що си трае за това? Пък и му вярват. Жалко

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.