fbpx

Алпинисти поискаха забрана за изкачвания на Матерхорн

Швейцарският иконичен връх Матерхорн може да бъде затворен за изкачвания съвсем скоро, пишат вестници в алпийската страна.

„Върхът стана твърде нестабилен и опасен, за да бъде туристическа атракция, изкачвана от стотици туристи всеки ден,“ казва планински гид за вестник Sonntags Zeitung.

Коментарът е направен десет дни, след като двама алпинисти загинаха под върха в кантона Вале при каменопад. С тях общия брой на загиналите под Матерхорн тазги година става шестима, докато миналата година те са били 11.

Сега алпинистите искат върхът да бъде затворен за изкачвания, като беше направено и след голямото свличане на скални маси, предизвикани от изключително горещото лято на 2003 година.

Все още не е установено какво е причинило каменопада, убил двама миналата седмица, но геологът Ханс-Рудолф Кьосен заяви пред Sonntags Zeitung, че горещата вълна в Западна Европа “най-вероятно е причината”.

Според него, това е причината камъни и лавини да се свличат на височина над 2500 метра – особено по северните склонове на върховете.

Кьосен обаче е против затварянето на върха за планинарите. Той посочва, че всеки трябва да поема лична отговорност за рисковете и трябва да се информира за моментното състояние в планината.

Затварянето на Матерхорн е „смехотворна идея“

Междувременно, Рафаел Майораз, ръководител на Департамента по природни опасности в кантона Вале нарече идеята за затваряне на Матерхорн “смехотворна”.

Той подчерта, че катеренето е “лична активност” и властите единствено трябва да се уверяват, че катерачите осъзнават рисковете.

Но Кьосен призна, че рисковете трудно могат да бъдат измерени. Той отбелязва нарастващата нестабилност на голяма височина по всички върхове в Алпите, която засяга лифтове, туристически пътеки и катерачни маршрути.

Няма планове за затваряне на върха

Президентът на община Цермат Роми Бинер заяви, че затваряне на върха не е обсъждано.

Тя отбелязва, че в района има 38 4-хилядника и мерки няма да бъдат предприемани за нито един от тях.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Защитено съдържание !!