fbpx

Алпинисти поискаха забрана за изкачвания на Матерхорн

Швейцарският иконичен връх Матерхорн може да бъде затворен за изкачвания съвсем скоро, пишат вестници в алпийската страна.

„Върхът стана твърде нестабилен и опасен, за да бъде туристическа атракция, изкачвана от стотици туристи всеки ден,“ казва планински гид за вестник Sonntags Zeitung.

Коментарът е направен десет дни, след като двама алпинисти загинаха под върха в кантона Вале при каменопад. С тях общия брой на загиналите под Матерхорн тазги година става шестима, докато миналата година те са били 11.

Сега алпинистите искат върхът да бъде затворен за изкачвания, като беше направено и след голямото свличане на скални маси, предизвикани от изключително горещото лято на 2003 година.

Все още не е установено какво е причинило каменопада, убил двама миналата седмица, но геологът Ханс-Рудолф Кьосен заяви пред Sonntags Zeitung, че горещата вълна в Западна Европа “най-вероятно е причината”.

Според него, това е причината камъни и лавини да се свличат на височина над 2500 метра – особено по северните склонове на върховете.

Кьосен обаче е против затварянето на върха за планинарите. Той посочва, че всеки трябва да поема лична отговорност за рисковете и трябва да се информира за моментното състояние в планината.

Затварянето на Матерхорн е „смехотворна идея“

Междувременно, Рафаел Майораз, ръководител на Департамента по природни опасности в кантона Вале нарече идеята за затваряне на Матерхорн “смехотворна”.

Той подчерта, че катеренето е “лична активност” и властите единствено трябва да се уверяват, че катерачите осъзнават рисковете.

Но Кьосен призна, че рисковете трудно могат да бъдат измерени. Той отбелязва нарастващата нестабилност на голяма височина по всички върхове в Алпите, която засяга лифтове, туристически пътеки и катерачни маршрути.

Прочети  Обвуките, без които изкачването на Хилари на Еверест може би би било невъзможно

Няма планове за затваряне на върха

Президентът на община Цермат Роми Бинер заяви, че затваряне на върха не е обсъждано.

Тя отбелязва, че в района има 38 4-хилядника и мерки няма да бъдат предприемани за нито един от тях.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.