fbpx
събота, февруари 24, 2024
НовиниРайско кътче

800 млн. тона лед се разтопиха от Алпите през последните дни

800 милиона тона лед са се разтопили от глетчерите в швейцарските Алпи през последните дни по време на двете горещи вълни в Западна Европа, съобщи Световната метеорологична организация.

„Абсолютно изключително е за период от общо само 14 дни. А лятото още не е свършило“, казва глациологът Матиас Хус от Федералния институт за технологиите в Цюрих. В Швейцария е и най-големият ледник в Европа, Алечкият глетчер.

Учените отбелязват, че количеството получена вода вследствие на топенето може да задоволи нуждите на цяла Швейцария за година и половина, напред.

Изследователите наблюдават и течението на разтопена вода под глетчерите. Според тях такава може да се срещне и на височина 3000 метра над морското равнище.

„В момента границата на вечените ледове е на 5000 метра. Ледът в глетчерите се топи, образуват се временни езера, които после се процеждат в глетчерите. Водата след това потича под глетчера или може да формира подземни езера“, обяснява той.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!