fbpx
събота, април 13, 2024
Новини

Българка и четирима италианци загинаха в швейцарските Алпи

Българката Калина Дамянова е загинала след снежна буря в швейцарските Алпи. Трагедията се е разиграла недалеч от заслон Кабан де Виньет край границата с Италия.

Групата, в която е била българката се е състояла от 14 ски-алпинисти – италианци, французи и германци. Те са били предвождани от съпруга на Калина – Марио Кастильони, който също е сред загиналите. Ски-алпинистите тръгнали преди два дни по дългия 180 км и проходим за няколко дни маршрут от френския град Шамони до швейцарския Цермат.  Трябвало да пристигнат в заслона „Кабан де Виньет“ /3157 м. н. в./ в неделя вечерта. След като групата не пристигнала до следващата сутрин, хижарите подали сигнал.

В това време в района се развихрила силна снежна буря, като скоростта на вятъра надхвърляла 80 км в час. В трудните условия за придвижване участниците в групата взели решение да прекарат нощта на завет край някоя скала. За съжаление обаче студът бил толкова силен, че дошлите на сутринта със 7 вертолета намерили четири вкоченени от студ трупа, а останалите живи хора са били откарани в болниците на Берн и Лозана в много тежко състояние. При намирането им българката била още жива, но в изключително тежко състояние. Вчера тя е починала от измръзванията си в болница.

Маршрутът от Шамони до Цермат е смятан от ски-алпинистите за „царица“ на зимните преходи, тъй като е изключително труден. При него изкачванията до 3 000 и повече метра височина се редуват с шеметни спускания в красиви долини. Освен това от различни пунктове на прехода се откриват изумителни гледки към ппървенеца на Алпите – Мон Блан, както и към Матерхорн, Гран Комбен и други алпийски красавци. Маршрутът е бил проходен за пръв път през 1903 г. от швейцарски алпинисти и от тогава по него всяка година минават по няколко хиляди души.

Марио Кастильони и Калина Дамянова били женени от доста време. Първоначално живеели в италианския град Комо, а от няколко години се били преместили в съседното швейцарско градче Киасо. Там били регистрирали туристическата си агенция, която организирала преходи в Алпите.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!