fbpx

Българка и четирима италианци загинаха в швейцарските Алпи

Българката Калина Дамянова е загинала след снежна буря в швейцарските Алпи. Трагедията се е разиграла недалеч от заслон Кабан де Виньет край границата с Италия.

Групата, в която е била българката се е състояла от 14 ски-алпинисти – италианци, французи и германци. Те са били предвождани от съпруга на Калина – Марио Кастильони, който също е сред загиналите. Ски-алпинистите тръгнали преди два дни по дългия 180 км и проходим за няколко дни маршрут от френския град Шамони до швейцарския Цермат.  Трябвало да пристигнат в заслона „Кабан де Виньет“ /3157 м. н. в./ в неделя вечерта. След като групата не пристигнала до следващата сутрин, хижарите подали сигнал.

В това време в района се развихрила силна снежна буря, като скоростта на вятъра надхвърляла 80 км в час. В трудните условия за придвижване участниците в групата взели решение да прекарат нощта на завет край някоя скала. За съжаление обаче студът бил толкова силен, че дошлите на сутринта със 7 вертолета намерили четири вкоченени от студ трупа, а останалите живи хора са били откарани в болниците на Берн и Лозана в много тежко състояние. При намирането им българката била още жива, но в изключително тежко състояние. Вчера тя е починала от измръзванията си в болница.

Маршрутът от Шамони до Цермат е смятан от ски-алпинистите за „царица“ на зимните преходи, тъй като е изключително труден. При него изкачванията до 3 000 и повече метра височина се редуват с шеметни спускания в красиви долини. Освен това от различни пунктове на прехода се откриват изумителни гледки към ппървенеца на Алпите – Мон Блан, както и към Матерхорн, Гран Комбен и други алпийски красавци. Маршрутът е бил проходен за пръв път през 1903 г. от швейцарски алпинисти и от тогава по него всяка година минават по няколко хиляди души.

Прочети  Планът за нови 5000 легла в Паничище спрян от съда

Марио Кастильони и Калина Дамянова били женени от доста време. Първоначално живеели в италианския град Комо, а от няколко години се били преместили в съседното швейцарско градче Киасо. Там били регистрирали туристическата си агенция, която организирала преходи в Алпите.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!