fbpx

Урубко със соло премиерно изкачване на Гашербрум II

Казахстанският алпинист Денис Урубко изкачи соло, без кислород и по премиерен машрут каракорумския осемхилядник Гашербрум II на 2 август.

“Щастлив съм с елегантния нов тур , който нарекох Honey Moon (Меден месец – б.пр),” разказва Урубко.

Алпинистът пристигна в Пакистан, за да изкачи върха по премиерен маршрут. Първоначално плановете му включваха да бъде с партньора си Мария Кардел, но тя пострада по време на трека през ледника Балторо. Кардел опита аклиматизация по нормалния маршрут, но не успя да стигне по-далеч от лагер 2. Въпреки болката, тя остана в Базовия лагер, докато Урубко се подготвяше за изкачване по премиерния маршрут, качвайки Гашербрум II по нормалния път на 18 юли.Алпинистът се надяваше да си почине преди да предприеме финалната атака, но събитията се стекоха по друг начин. В рамките на три дни му се наложи да се включи в три спасителни операции под върха, подпомаган основно от Дон Боуи и Серхи Минготе.

Междувременно под Гашербрум останаха самоУрубко, Боуи с партньорите си Лота Хинтса и Матю Джеймс. Само ден, след като свали от планината болен носач, Урубко придружи останалите трима до лагер 1 на ледника в подножието на 8035-метровия връх. В същия ден той навърши 46 години.

Условията бяха далеч от перфектни. Множество отворени пукнатини и нестабилня сняг правеха изкачването още по-опасно. Огромни лавини принудиха Боуи, Хинтса и Джеймс да прекратят изкачването.

Изкачването

Казахстанецът провери условията по планирания маршрут и реши да се пробва. На 31 юли, в 7 вечерта той напусна лагера, решен да изкачи върха без да спира и да се върне в лагер 1, където да се събере с останалите.Последва смразяваща нервите тишина през следващите 42 часа. Урубко тръгна без сателитен или радио телефон, без проследяващо устройство, без кислород. Голяма част от машрута му се оказа и извън полезрението на обитателите на лагер 1. Алпинистите успяха да забележат Урубко единствено на 1 август по обяд на височина около 7000 м.

Прочети  Боян Петров с девети осемхилядник! Успех на Гашербрум II
денис урубко на гашербрум II

След това денят приключи, нощта падна и Гашербрум II се скри от погледите им. Хинтса отбелязва опасните условия в планината: изключително високи температури през нощта не позволиха снегът да замръзне и да стане по-твърд. Загрижеността за безопасността на Урубко нарастна, въпреки че никой не я изрази на глас. Урубко не е като никой друг алпинист, казаха те. Той е Денис – човекът, който винаги спасява останалите и никога не се нуждае от помощ.

Накрая, Джеймс съобщи новината: “Денис Урубко се върна в лагер 1, изкачил върха!”

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.