fbpx

Атанас Скатов изкачи и Гашербрум II, Стефан Стефанов се върна малко под К2

Атанас Скатов изкачи рано тази сутрин вр. Гашербрум II (8035 м). Скатов стъпи на върха в 04:09 ч. българско време тази сутрин.

“ През цялото време духаше вятър , но малко преди върха небето се изчисти и ни посрещна много хубаво слънце горе. Откриха се невероятни гледки към целия масив и върховете наоколо и направихме много хубави снимки. От моята експедиция за сега само аз успях да изкача и двата върха. Продължаваме надолу като целта е да стигнем до лагер 1 днес и да нощуваме там. Нямам търпение да се прибера у дома вече и да си почина.” – сподели Скатов по сателитния си телефон веднага след като изкачи върха.

Това е 9-тия изкачен осемхилядник от алпиниста и трети в рамките само на два месеца. Миналата седмица Скатов изкачи Гашербрум I. На 15 май той стъпи и на вр. Канчендзьонга.
Намеренията на Скатов бяха да изкачи Гашербрум II няколко дни след Гашербрум I, като нощува на общия за двата върха Лагер 2. Заради лошо време обаче се наложи да слезе в Базовия лагер, преди да атакува 9-тия си осемхилядник. С това си постижение той се превръща в първия българин успял да се изкачи върховете Гашербрум 1 и 2 в един сезон и то за рекордното време от 6 дни. 
В групата са участвали още и представители от Италия, Полша ,Китай и Непал. В момента слизат към лагер 3 на 7300 м.

К2

В същото време Стефан Стефанов, който опитваше изкачване на най-високия каракорумски осемхилядник К2, се върна от около 400 м. под връхната точка, съобщи БНР. Атаката към върха тази нощ беше преустановена по решение на шерпите заради обилните снегове и високата лавинна опасност. На 16-ти юли, лавина падна в участъка “Гърлото на бутилката”, който е между Лагер 4 и върха. Леко пострадаха петима шерпи от екипа, опъващ парапетите. По това време българинът е бил в Лагер 4.

Прочети  Двама българи срещу Манаслу
снимка: Фейсбук профил

Снощи алпинистите са се върнали от най-опасния участък по реброто Абруци – “Гърлото на бутилката”, на 8200 м височина в Лагер 4. Тази сутрин те са предприели слизане към Базовия лагер.


“Ужасна нощ без кислород! Лошо време! Много вятър и сняг”, писа Стефанов.

Опитът за изкачване на К2 от Стефанов беше съпроводено от редица усложнения. Почти в началото на аклиматизацията шерпът на Стефанов падна в река, заради топящите се ледове, но българинът му помогна и инцидентът се размина без последици. Докато беше пък в Лагер 2, лавина се спусна и затрупа частично палатката. Преди атаката Стефанов сподели, че е със силна кашлица, която, според него, е нормална при такива условия – разреден въздух на голяма надморска височина.

Над 120 души са получили разрешително за изкачване на К2 през този сезон.

“Ситуацията е парадоксална. Затова, че в година, в която времето е стабилно като никога преди и, в която под върха има 150 алпинисти и шерпи, готови да атакуват върха, има реална опасност да не бъде осъществено нито едно изкачване”, коментира авторитетният италиански журналист Сандро Филипини.

Миналата година Стефан Стефанов изкачи Еверест, а на 15 май и Канчендзьонга.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!