fbpx
петък, май 24, 2024
Новини

Атанас Скатов изкачи и Гашербрум II, Стефан Стефанов се върна малко под К2

Атанас Скатов изкачи рано тази сутрин вр. Гашербрум II (8035 м). Скатов стъпи на върха в 04:09 ч. българско време тази сутрин.

“ През цялото време духаше вятър , но малко преди върха небето се изчисти и ни посрещна много хубаво слънце горе. Откриха се невероятни гледки към целия масив и върховете наоколо и направихме много хубави снимки. От моята експедиция за сега само аз успях да изкача и двата върха. Продължаваме надолу като целта е да стигнем до лагер 1 днес и да нощуваме там. Нямам търпение да се прибера у дома вече и да си почина.” – сподели Скатов по сателитния си телефон веднага след като изкачи върха.

Това е 9-тия изкачен осемхилядник от алпиниста и трети в рамките само на два месеца. Миналата седмица Скатов изкачи Гашербрум I. На 15 май той стъпи и на вр. Канчендзьонга.
Намеренията на Скатов бяха да изкачи Гашербрум II няколко дни след Гашербрум I, като нощува на общия за двата върха Лагер 2. Заради лошо време обаче се наложи да слезе в Базовия лагер, преди да атакува 9-тия си осемхилядник. С това си постижение той се превръща в първия българин успял да се изкачи върховете Гашербрум 1 и 2 в един сезон и то за рекордното време от 6 дни. 
В групата са участвали още и представители от Италия, Полша ,Китай и Непал. В момента слизат към лагер 3 на 7300 м.

К2

В същото време Стефан Стефанов, който опитваше изкачване на най-високия каракорумски осемхилядник К2, се върна от около 400 м. под връхната точка, съобщи БНР. Атаката към върха тази нощ беше преустановена по решение на шерпите заради обилните снегове и високата лавинна опасност. На 16-ти юли, лавина падна в участъка „Гърлото на бутилката“, който е между Лагер 4 и върха. Леко пострадаха петима шерпи от екипа, опъващ парапетите. По това време българинът е бил в Лагер 4.

снимка: Фейсбук профил

Снощи алпинистите са се върнали от най-опасния участък по реброто Абруци – „Гърлото на бутилката“, на 8200 м височина в Лагер 4. Тази сутрин те са предприели слизане към Базовия лагер.


„Ужасна нощ без кислород! Лошо време! Много вятър и сняг“, писа Стефанов.

Опитът за изкачване на К2 от Стефанов беше съпроводено от редица усложнения. Почти в началото на аклиматизацията шерпът на Стефанов падна в река, заради топящите се ледове, но българинът му помогна и инцидентът се размина без последици. Докато беше пък в Лагер 2, лавина се спусна и затрупа частично палатката. Преди атаката Стефанов сподели, че е със силна кашлица, която, според него, е нормална при такива условия – разреден въздух на голяма надморска височина.

Над 120 души са получили разрешително за изкачване на К2 през този сезон.

„Ситуацията е парадоксална. Затова, че в година, в която времето е стабилно като никога преди и, в която под върха има 150 алпинисти и шерпи, готови да атакуват върха, има реална опасност да не бъде осъществено нито едно изкачване“, коментира авторитетният италиански журналист Сандро Филипини.

Миналата година Стефан Стефанов изкачи Еверест, а на 15 май и Канчендзьонга.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!