fbpx
петък, май 24, 2024
Новини

Атанас Скатов стъпи и на Гашербрум I

Атанас Скатов изкачи вр. Гашербрум I ( 8080м) рано тази сутрин. Това е осмия осемхилядник на алпиниста и първи в планината Каракорум. Преди два месеца, на 15 май, Скатов изкачи и вр. Канчендзьонга (8586м.) на 15 май. След кратка почивка в България той отпътува за Пакистан, където последва дълъг трекинг, затруднен от тежки снеговалежи към Базовия лагер.

Атаката на върха започна на 11 юли в 15.27 ч българско време и продължи 15 часа. Скатов стъпи на върха в 06.34 ч. на 12.07, когато се получи съобщение от СПОТ устройството му с текст “ На върха съм !”.

Първоначалният план на алпиниста беше да изкачи първо вр. Гашербрум II (8035м) и след това Гашербрум I ( 8080м.). След като, завръщайки се на 08.07 от три нощувки за аклиматизация в лагер 2 и достигайки до височина от 7000 м в лагер 3 на 05.06 и 07.07 в базов лагер, той разбрал, че група от около 15 алпинисти са се отправили към лагер 1 за изкачване на вр. Гашербрум I, Скатов променя решението си. Въпреки натрупаната умора той последва групата и на 09.07 директно от Базов лагер(5050м.) достига до лагер 2 (6450м.).
На 10.07 следва изкачване до лагер 3 (7100м.) в условия на лоши атмосферни условия време. То е причината и за престоя на групата една вечер в лагер 3 и последвалата атака на върха започнала в ранния следобед на 11.07.

“ Изкачването беше трудно в условия на много силен вятър. Аз съм много изморен, тъй като последните 5 дни съм спал едва по 1-2 часа на денонощие и съм преодолявал дълги разстояния в условия на разреден въздух. Много се чудех дали да тръгна след като не съм спал и нямах възможност да се възстановя след аклиматизацията, но реших, че съм дошъл да катеря върхове и тръгнах решително и с вяра в собствените сили нагоре.
Дадох всичко от себе си и отново тествах силата на духа и физическите си сили . Радвам се, че успях!”- сподели Скатов по сателитния си телефон.

Към настоящия момент алпинистът слиза надолу към лагер 1 за почивка. От това дали ще успее да си почине достатъчно и какви ще са метеорологичните условия в следващите дни ще зависи дали ще предприеме изкачване на вр. Гашербрум 2 или ще слезе до базов лагер.

Възможно е след почивка в лагер 1, който е общ за двата върха, да реши да изкачва директно Гашербрум 2 и без слизане до Базов лагер.

Подобно изкачване алпинистът направи през 2017 г., когато изкачи вр. Лхотце и веднага след това вр. Еверест след почивка в лагер 2, общ и за двата върха.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!