fbpx

Атанас Скатов стъпи и на Гашербрум I

Атанас Скатов изкачи вр. Гашербрум I ( 8080м) рано тази сутрин. Това е осмия осемхилядник на алпиниста и първи в планината Каракорум. Преди два месеца, на 15 май, Скатов изкачи и вр. Канчендзьонга (8586м.) на 15 май. След кратка почивка в България той отпътува за Пакистан, където последва дълъг трекинг, затруднен от тежки снеговалежи към Базовия лагер.

Атаката на върха започна на 11 юли в 15.27 ч българско време и продължи 15 часа. Скатов стъпи на върха в 06.34 ч. на 12.07, когато се получи съобщение от СПОТ устройството му с текст “ На върха съм !”.

Първоначалният план на алпиниста беше да изкачи първо вр. Гашербрум II (8035м) и след това Гашербрум I ( 8080м.). След като, завръщайки се на 08.07 от три нощувки за аклиматизация в лагер 2 и достигайки до височина от 7000 м в лагер 3 на 05.06 и 07.07 в базов лагер, той разбрал, че група от около 15 алпинисти са се отправили към лагер 1 за изкачване на вр. Гашербрум I, Скатов променя решението си. Въпреки натрупаната умора той последва групата и на 09.07 директно от Базов лагер(5050м.) достига до лагер 2 (6450м.).
На 10.07 следва изкачване до лагер 3 (7100м.) в условия на лоши атмосферни условия време. То е причината и за престоя на групата една вечер в лагер 3 и последвалата атака на върха започнала в ранния следобед на 11.07.

“ Изкачването беше трудно в условия на много силен вятър. Аз съм много изморен, тъй като последните 5 дни съм спал едва по 1-2 часа на денонощие и съм преодолявал дълги разстояния в условия на разреден въздух. Много се чудех дали да тръгна след като не съм спал и нямах възможност да се възстановя след аклиматизацията, но реших, че съм дошъл да катеря върхове и тръгнах решително и с вяра в собствените сили нагоре.
Дадох всичко от себе си и отново тествах силата на духа и физическите си сили . Радвам се, че успях!”- сподели Скатов по сателитния си телефон.

Към настоящия момент алпинистът слиза надолу към лагер 1 за почивка. От това дали ще успее да си почине достатъчно и какви ще са метеорологичните условия в следващите дни ще зависи дали ще предприеме изкачване на вр. Гашербрум 2 или ще слезе до базов лагер.

Прочети  Български пещерняци заминават на експедиция в Киргизстан

Възможно е след почивка в лагер 1, който е общ за двата върха, да реши да изкачва директно Гашербрум 2 и без слизане до Базов лагер.

Подобно изкачване алпинистът направи през 2017 г., когато изкачи вр. Лхотце и веднага след това вр. Еверест след почивка в лагер 2, общ и за двата върха.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!