fbpx

Рекорд на Еверест: 885 души на върха този сезон

Официално – нов рекорд беше поставен тази година на Еверест, след като 885 души са изкачили върха през пролетния сезон от непалска и китайска страна. Броят включва както чуждестранни алпинисти, така и шерпи. Последният рекорд беше поставен миналата година, когато връхната точка достигнаха 807 души.

644 души са изкачили Еверест от южната, непалска страна. От север алпинистите трябваше да изчакат по-дълго време за фиксиране на въжетата, но прозореца в края на май даде възможност на 241 души да стъпят на върха.

От друга страна, 11 души загубиха живота си в опит да изкачат Еверест, което прави 2019-та година третата най-смъртоносна след 16-те жертви на лавина на ледопада Кхумбу през 2014 г. и 19-те загинали при земетресението с магнитуд 7.8 година по-късно.

За разлика от предните години, сега загиналите станаха жертва не на природни бедствия а на измръзване, изтощение и височинна болест, вследствие на задръстванията преди върха.

Фалшиви новини

Рекордът от 885 успешни изкачвания е базиран на твърденията на самите алпинисти.

Засега са установени някои съмнителни твърдения за изкачване на Еверест. Индийците Викас Рана, Шобха Банвала и Анкуш Касана вероятно никога не са достигнали по-нагоре от лагер 3 на 7200 м височина. Те твърдят, че са изкачили върха на 26 май, след като всички останали алпинисти са слезли в Базовия лагер. Никой от тях обаче не си спомня името на техния шерпа, нито представя някакви доказателства за изкачване на върха. Подобен е случаят и на алпинист от ОАЕ.

Конфузна ситуация се получи и с френската алпинистка Елизабет Ривол. Нейният спонсор побърза да обяви, че тя е осъществила успешно безкислородно изкачване на Еверест и Лхотце. Алпинисти, които са били с нея в планината обаче отрекоха, че тя не е изпозлвала кислород. Спорът беше решен, когато Ривол се завърна у дома и обяви, че е използвала кислородни бутилки при изкачването и на двата върха.

Прочети  Боян Петров с послание за Пирин от Анапурна

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.