fbpx
петък, май 24, 2024
Новини

ПСС: Има лавинна опасност на Витоша

Софийският отряд на ПСС предупреди, че лавинната опасност на Витоша е висока след обилните снеговалежи от последните няколко дни, придружени със силни ветрове. Поради метеорологичните условия, негативните форми на релефа са се напълнили със сняг, което означава, че може да има опасност от лавини по тези места.

„Препоръчваме при разходки на Витоша над хижа Алеко, да се минава само по т.нар. Зелена писта, следваща сравнително безопасния зимен маршрут“, препоръчват експертите.

Спасителите предупреждават, ако все пак турист се озове на писта „Стената“,

да избягва минаване под и около въжетата на старите лифтове и влекове.

Именно там са основните „дупки“, по които падат лавини и на които не веднъж е имало инциденти, някои от които за съжаление фатални.


Related Posts


Спасителите от отряд София напомнят, че в случай на нужда, спешният телефон 112 работи денонощно, а от там нуждаещите се ще бъдат прехвърлени към Централен Денонощен Пост и дежурен спасител. Важно за всеки, тръгнал към планината, е да има планинска застраховка.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!