fbpx
петък, юли 19, 2024
Екстремни спортовеИзбраноПолезни съветиСкиСъвети

За сигурността в зимната планина от личен опит

от Цветан КОСТУРКОВ, снимки: Марин ГЛУШЕВИЧ

Долу приведените точки за сигурността в зимната планина нямат претенции да изчерпват темата, нито претендират за методологичност. Или пък следват някаква структура. Това са нещата, които опитът ми е показал, че работят.

winter, Върхове

Ако искате да достигнете до готини места в зимната планина – без значение със ски или без, цялата ви концентрация и нужда от преценка трябва да са върху лавинната безопасност.

Неминуемо лавините са най-възможният и най-сериозният риск за тези, които искат да отидат на неконвенционални места и маршрути.

Ако не се чувствате специалисти по темата, или пък нямате утвърден модел за сигурност в зимната планина, тези съвети могат да са ви от полза.

+1, -1 & 0 Модел за преценка на риска в планински условия

Ориентацията в планината винаги е била особено полезна

Понякога и животоспасяваща. Днес има куп уреди. И още по-достъпни приложения за мобилен телефон по темата.

зимна екипировка, Върхове

При изготвянето, следването на маршрут или нуждата от намиране на алтернативен път, докато сте на терен, подходяща форма на GPS (топографска карта, маршрути, обекти и позициониране без наличието на Интернет), е от особена важност.

При изгубване на видимост това е билетът към сигурност. При слаба видимост, най-добре да не тръгвате. Изгубите ли я по път – просто се върнете! А пък ако стане, където не трябва, дано да имате GPS устройство.

Слабата видимост води към редица други рискове от най-високо ниво: събаряне на козирки, падане от височина, попадане в лавиноопасен терен, изтощение, измръзване, хипотермия… А, да – също и изгубване.

„Osmand“ е едно (най-вероятно от многото) offline приложения за телефон, което си има всичко, безплатно е и е само въпрос да му хванете малко „цаките“, като например безплатна топография без Интернет.

Това е приложение за мобилен телефон, така че не забравяйте и допълнителна външна батерия.

Копайте!

Лавинен профил, Върхове

Без значение дали ще карате по съмнителни склонове или пък ще ги подсичате, копане „му е майката“. Снежните условия в планината се менят, особено с промени във височината и експозицията на склона.

Повърхността дава информация – някаква – но изключително недостатъчна! Копаенето на профил и съответните тестове не са голяма философия. Вижте как се прави, питайте, прочетете, отидете на курс и изгледайте всичко на safety.befsa.com. След това – копайте! Теоретично е важно да знаете как се прави, но само много изкопани кубици сняг ще ви помогнат да разбирате нещата по-добре.

Динамични условия

Следенето, четенето и анализирането на метеорологичните промени в планината, пък спадат към изобщо не-лесните неща. За нас е важно да следим динамичните метеорологични условия.

Например:

  • силен вятър
  • снеговалеж
  • рязко затопляне
  • застудяване
  • или пък дъжд

Ако на въпроса: „Имало ли е динамични метео промени в последните 24 ч.?“ можем да отговорим с „да“, нещата не са прекрасни и можем да очакваме проблем.

За съжаление, дори и през последните 24 ч. условията да са били стабилни, трябва да имаме наум, че преди това процесите горе може да са били толкова сериозни, че да са създали достатъчно несигурни условия.

зимна планина, Върхове

Наклон + сняг = лавина. Това е сигурна формула и знаем, че работи.

Ако не карате, просто стойте далеч от негативни форми с голям наклон. Ако пък карате, но не се чувствате уверени в преценката си, направете същото. Планината предлага и такива удоволствия – дълги и полегати ридове, широки долини, къси склончета, ръбове.

Не следвайте чужди следи. Следи, които изчезват в улея, в гората или пък изписват склона, не са гаранция за абсолютно нищо. Нито, че е стабилно, нито че това е пътят, нито че и ти можеш да минеш оттам. Някой, някога, може би успешно e минал оттам. Това не ни дава сигурност, че няма да падне като минем ние, че това не е грешният път или че човекът, който е минал, не е с няколко светлинни години разлика в нивото на каране от вас.

Ниво на групат. Зимната планина не е място за сам човек. Винаги мислете за приятелите си. Те може и да не се чувстват толкова физически или технически подготвени. Влиянието от страна на водача/лидера тук може да има и сериозни негативни последици. Преценете доколко някой може и ако се налага – вземете решение навреме и то в името на групата, с цел да не се забъркате в допълнителна бъркотия. Ако сметнете, че спускането на определен склон е голям залък за член на групата, имайте предвид, че една травма на коляното например, вследствие на падане, е нещо, което може да ви създаде достатъчно главоболия.

Екипировка

Излет във високата планина често изисква различна екипировка. Не преценявайте дали ще имате нужда от котки и пикел на паркинга, просто ги вземете! Разбира се, мястото и целта на проявата могат да бъдат доста специфични и да не трябват, но тук иде реч за един ден във високата планина, далеч от съоръжения и близо до ръбове, върхове и различни склонове.

Използвайте лавинна екипировка – доколкото я имате. Лавинен уред, сонда и лопата са неща, които ви помагат в случай на лавинен инцидент, но не могат да ви спасят.

skiing, Върхове

В индустрията за безопасност наречена „Health and Safety“, предпазната екипировка е на последно място в йерархията за предпазване от опасни ситуации и е най-слабо ефикасната. Т.е., това е последната инстанция, на която можем да се надяваме да ни предпази, но също така се предполага, че преди това рискът е минал през четири други нива.

Наличието на екипировка (дори и лавинна раница) не трябва да променя преценката ни за риск.

Екипировката нито елиминира, нито намалява, нито изолира, нито пък налага контролни мерки на една лавина и, като отгоре на всичко – тя трябва да се носи, използва и поддържа правилно. Екипировката просто помага… ако вече сме се провалили в преценката си.

Котките се слагат, когато не ви трябват – котките са като веригите за кола: ако усетите че ви трябват, значи е късно.  Те се слагат след преценка на предстоящи пасажи и там, където можете! Очаквате стръмни склонове, снегът е твърд или пък не е имало скорошни валежи, приближавате ръб и т.н. – всичко това са знаци, че е по-добре да си сложите котките. Също така, не забравяйте пикела. С щеки се ходи по-лесно разбира се, просто помислете добре какъв е рискът, техничността и дължината на пасажа, наклона и доколко твърди са снегът/ледът.

Чакайте пролетта. Напролет зимата в планината не свършва, или поне – не точно. Тогава условията във високата планина стават по-сигурни, денят е по-дълъг, а времето – по-стабилно и приветливо. Все още има какво да падне. Като лавини, например, но като цяло това е най-стабилната част на зимата. Бъдете особено предпазливи с козирки (без значение дали сте под тях или вървите близо до тях)!

Лесното не е винаги най-доброто! Следствие на дълъг преход или просто защото ни обхваща странното, но и идиотско усещане за „не ми се занимава“, подценяваме избора на по-сигурния път. Вървим към върха, а релефът ни предлага благ негатив, защитен от вятъра, където се напредва удобно… Съзнателно или пък не, избираме този маршрут, алтернативата е издухан ръб, на метри от нас. Но там е твърдо, сигурно се хлъзга, а и духа неприятно. Това са компромисите, които не се изплащат. Няма особено удоволствие от това да напредвате оттук, само е малко по-удобно. Много ще е тъпо някой да разказва как ви е бутнала лавина, защото не ви се е занимавало да минете по рида…

Мислете – просто се опитвайте да преценявате ситуацията по най-добрия начин, по който можете. Мислете какво е най-вероятно да се случи в определен контекст, какви ще са последиците (или „какво ако…“) и какво можете да направите.

Полезни линкове:

https://safety.befsa.com/ – лавинни серии на БАСЕС
https://www.befsa.com/ – информация за снежната обстановка
https://www.pss-bg.bg/ – степен на лавинна опасност
https://osmand.net/ – Оsmand, свалете през ‘google play store’
http://planinar.org/bgmountains-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-android/ – BG mountains приложението за андроид
https://www.snow-forecast.com/ – прогноза за времето с акцент на валежи, вятър и ‘freezing level’
https://www.skiingthebalkans.com/ – гидовник с маршрути за Рила, Пирин и Витоша

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!