fbpx
събота, юни 15, 2024
ВидеоЕкстремни спортовеНовиниСпелеология

Почина „хиперактивният“ пещерняк Марион Смит (ВИДЕО)

На 30 ноември почина Марион Смит, пещерняк с 8291 отделни проучвания, записани на името му, съобщи The ​​New York Times. 80-годишният мъж е страдал от левкемия.

Смит е роден във Феърбърн, щата Джорджия през 1942 г. и прекарва целия си живот в изследване на известните системи от варовикови пещери в югоизточната част на Съединените щати.

Според Times, той е бил член на екип от пещерняци, които са открили неизвестна досега пещера с височина 106 метра и площ от 1,8 хектара в Източен Тенеси през 1998 г. Тя е част от пещерна система, известна като Rumbling Falls.

След като се пенсионира от Университета на Тенеси през 2000 г., пещерната дейност на Смит ескалира.

Неговата активност достига кулминация през 2014 г.

с 335 проучвания на пещери за година. По това време Смит е на 71 години.

В същата година той пропада в яма и остава заклещен под камък в продължение на девет часа. Това обаче не го спира, още в същия ден, след като е прегледан в болница, Смит се връща в пещерата в окръг Ван Бюрен.

„Този ​​инцидент, всичко, което той направи, беше да провали плановете ми за уикенда“, каза Смит пред Chattanooga Times Free Press малко след като 50 доброволци му помогнаха да се освободи от скалата.

Честотата на пещерните дейности на Смит достига своя връх през 2014 г., но той продължава да прави проучвания до последните години от живота си.

„Всеки ден той искаше да създава приключение“, каза за него приятелят му и колега пещерняк Чък Мангелсдорф, пред The ​​New York Times.

Грейс Ценг може да не е била и на върха на Кангчендзьонга (ВИДЕО)

Освен страстта си към пещерите, след пенсионирането си Смит се отдава и на своята склонност към исторически изследвания. През 2010 г. той си партнира с историци от Volunteer State Community College в Тенеси, за да документира графити от ерата на Гражданската война в Мамонтовата пещера в Кентъки.

Пещернякът е и един от най-изтъкнатите световни експерти в историческия добив на селитра, важна съставка на барута.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!