fbpx

Грейс Ценг може да не е била и на върха на Кангчендзьонга (ВИДЕО)

Оказва се, че тайванката Грейс Ценг може да не е била и на върха на Канчендзьонга. Първоначално се появиха много въпроси, относно нейната претенция за скоростен рекорд на Манаслу. Сега възникват и съмнения за изкачването ѝ на третия по височина връх в света през есента на 2021 г.

Статия, написана в съавторство от унгарския журналист Ласло Пинтър и KrisAnnapurna  от ExWeb за Mozgasvilag.hu, анализира снимките и видеоклиповете от върха на Грейс Ценг.

В по-голямата част от нейния визуален запис липсват панорами към околните планини, се посочва в статията. Някои от кадрите, заснети от нейния екип от шерпи по време на стъпването на върха, дори предполагат, че те са се отклонили от главния маршрут малко след лагер 4.

Екипът може да са се е озовал някъде на връхното било на Кангчендзьонга, но далеч от  реалната връхна точка, коментират журналистите.

Някои познавачи на района предполагат, че шерпите на Ценг непреднамерено са объркали пътя към горната част на върха. Така има вероятност те да са се озовали на място, далеч от най-високата точка.

Хан Тенгри. „Как стана така“: Кристина Барутска (ИНТЕРВЮ, СНИМКИ)

Това няма да е първият път, когато сложната горна стена на Кангчендзьонга заблуждава алпинистите. Но въпреки това повдига въпроса: Коя беше най-далечната точка, до която Ценг и шерпите са стигнали? Както при Манаслу, нейните снимки от върха не доказват нищо. И накрая, ако не са успели да достигнат истинския връх, осъзнава ли Ценг това?

Трудната зона на върха

В Ръководство на алпиниста за Кангчендзьонга Нивес Мерой и Романо Бенет от Италия описват объркващите горни части под върха. При първия си опит през 2012 г. двамата изкачват с Хория Колибасану от Румъния и Петер Хамор от Словакия.

По време на финалната атака, двамата италианци и Колибасану избират да тръгнат по грешен кулоар. Само Хамор достига истинския връх. Останалите трима се оказват на по-ниска централна точка, от която не могат да продължат.

„Имайте предвид, че тръгвате през нощта“, каза Бенет пред ExplorersWeb. „Има толкова много кулоари, че лесно се правят грешки.“

Те също така отбелязаха, че стената е толкова голяма, че позволява много вариации.

„Хорхе Егочеага ни каза, че има къс рапел някъде близо под върха и аз се страхувах от този момент“, спомня си Нивес Мерой. „Но ние никога не стигнахме до точката на рапела. Вместо това в крайна сметка се озовахме на върха. Мислех си, очевидно испанците бяха поели по малко по-различен път.”

Друг проблем е, че в екипа на Ценг никой не е изкачвал Канчендзьонга преди това. Гялже Шерпа е бил на експедиция в района само веднъж, преди да води тайванката. Тогава той достига едва 8010 м.

Нима Гялжен, друг от водачите на Ценг е бил там с Мингма Джи, но нито един от двамата не се изкачва до върха.

През есента на 2021, експедицията е напълно сама в планината, след като единствената друга група на върха си тръгва малко по-рано. Преди да замине, тази експедиция фиксира въжета до приблизително лагер 4.

Осемхилядниците и постиженията: първите в алпинизма

Един ден преди атаката на върха от Ценг, Геле успвява да фиксира още малко по-нагоре, до 8050 м.

Според статията на Mozgasvilag.hu., Нима Гялжен продължава напред, оправяйки въжетата в един изключително дълъг ден.

„Отне почти 20 часа, за да стигнем до върха и още седем часа, за да слезем до Лагер 4“, съобщи Пасанг Ринзее по-късно.

Той публикува и видео по пътя нагоре.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Pasang Rinzee Sherpa (@pasang_rinzee)

Заключенията

След изучаване на стотици снимки и видео кадри, както от екипа на Ценг, така и от други алпинисти на Кангчендзьонга, Пинтър и KrisAnnapurna  заключиха, че „екипът очевидно се е отклонил вляво от нормалния маршрут над Лагер 4 и се е изкачил към огромна подобна на диамант скала, ясно видим елемент дори отдалеч, от лявата страна на кулоара“.

Според двамата са трябвали часове, за да се достигне до истинския връх от тази точка: „Те е трябвало да слязат до седловината преди върха, след това да се включат към нормалния маршрут и да направят дълъг траверс, за да заобиколят пирамидата на върха“.

Видео от върха, което Грейс Ценг публикува, показва Ялунг Канг за кратко, когато развява тайванско знаме в 7:15 ч. Както се отбелязва в статията, Ялунг Канг не е там, където трябва да бъде и някои части от билото на снимката не се виждат от истинския връх.

Грейс Ценг на Канчендзьонга
снимка: Grace Tseng/Facebook

Статията заключава, че Ценг и екипът на шерпите са спрели в по-ниска точка вляво от истинския връх, район, известен като The Pinnacles.

Жълтата точка отбелязва The Pinnacles, където авторите заключават, че екипът на Ценг е достигнал.

 

Канчендзьонга

Гледната точка на 8000ers.com

Запитан от ExplorersWeb, членът на екипа на 8000ers.com Родолф Попиер, експерт в идентифицирането на географски характеристики на снимки от района на върха, каза, че е съгласен със заключението на статията.

„От анализираните снимки е логично да заключим, че госпожица Ценг не е била на върха на Кангчендзьонга“, каза той, но добавя: „Все още се чудим дали са знаели, че не са на върха, тъй като над себе си са виждали само ясно небе. Възможно е просто да са направили грешка, тъй като не са имали никакви предварителни познания за планината.“

Във връзка с появилите се съмнения, Грейс Ценг заяви, че вече е помолила своя екип от шерпи да потвърди, че не са достигнали грешна точка на върха.

Както Гялже Шерпа, който ръководи екипа, така и Нима Гялжен, който се изкачи с Ценг на всичките ѝ осемхилядници, потвърдиха пред нея, че са достигнали „истинския връх“.

Доколкото е известно обаче, те не са предоставили доказателства.

Ценг каза пред ExplorersWeb,

че по това време не е имала устройство и затова не е записала трак. Но Геле е разполагал с такова.

„Когато приключихме с изкачването, нямаше по-висока точка пред нас. Доколкото знам, това беше истинския връх“, заяви тя.

Самата тайванка не е била предварително запозната с маршрута към връхната точка. Тя напълно е разчитала на своите водачи шерпи.

„Мисля, че под ръководството на опитния екип от шерпи нямахме причина да отидем на грешния връх“, написа тя наскоро в социалните медии в отговор на статията на Mozgasvilag.hu.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!