fbpx
петък, юни 14, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеЛичностиНовини

Скандал с Грейс Ценг: Не успя да докаже, че е поставила рекорд на Манаслу

Само преди две седмици Грейс Ценг триумфално обяви, че е поставила рекорд на Манаслу в Непал, като го е изкачила за едва 13 часа и без употребата на кислород.

Изявлението й обаче бързо беше поставено под съмнение, а самата тя не успя да представи убедителни доказателства в подкрепа на думите си. Тя дори си позволи да трие или забранява коментари, подлагащи на съмнение постижението й в социалните мрежи.

След като изпадна в немилост, дарителската й сметка в платформата WaBay, която имаше близо $160 хил. беше замразена.

Ценг направи изкачването след като сезонът за катерене на Манаслу официално приключи и се обяви за „най-бързата жена, която го е изкачила без допълнителен кислород“, съобщи Expolorersweb.

Манаслу е осмият по височина връх в света, 8163 метра, а Ценг осъществи изкачването с трима шерпи в началото на октомври.

Трагедия на Манаслу: Американска топ скиорка изчезна, един загина, 12 са ранени при лавина (СНИМКИ)

Ценг стартира кампанията си за набиране на средства в средата на март, за да финансира опита си за рекорд за скоростно изкачване на 14×8000 m.

Тя стана първият тайвански алпинист, изкачил К2, втория по височина връх в света, без кислород през юли.

Ценг възнамерява да изкачи всичките 14 осемхилядници, преди да навърши 30 години, а досега е записала успех на 10.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!