fbpx
неделя, май 26, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноНовини

Трагедия на Манаслу: Американска топ скиорка изчезна, един загина, 12 са ранени при лавина (СНИМКИ)

Лавина е паднала тази сутрин от Манаслу (8156 м), осмият по височина връх в света, в подножието на който в момента се намират стотици алпинисти в очакване на щурм на върха.

Според източници в базовия лагер, са пострадали 12 души, петима от които са в критично състояние. Според информация на Himalayan Times, по-късно един от тежко ранените е починал. Всички пострадали са клиенти и шерпи от туристическите компании Seven Summit Treks, Satori Adventure, Imagine Nepal Treks и 8K Expeditions.

Лавината е ударила маршрута за изкачване точно под лагер 4 (7300 метра), в момент когато водачи на агенциите са били в този район, носейки оборудване до височинните лагери.

височинен лагер на Манаслу
снимка: Wild Yak Expreditions

Според Нирмал Пурджа, председател на Elite Expedition, всички негови клиенти и водачи са в безопасност.

Пострадали са петима членове на Imagine Nepal Treks, двама от които са в критично състояние. Трима са ранените, сред които един в критично състояние от Satori Adventure. С леки наранявания и вече в безопасност са индийката Балджийт Каур и водачът от 8K Expedition. Леко пострадали са и двама членове на Seven Summit Treks.

В момента в планината се провеждат въздушни спасителни операции

от Simrik Air, Kailash Air и Heli Everest. Двама от петимата тежко ранени са евакуирани от Лагер III и отведени в Катманду, докато се правят усилия за транспортиране на останалите двама до непалската столица.

Двамата ранени – от Seven Summit Treks и Imagine Nepal – са на лечение в болница Karuna и състоянието им е стабилно. Продължителното лошо време през целия ден възпрепятства спасителните операции по земя и въздух.

В същото време по-рано през деня изчезна американската скиорка Хилари Нелсън, която беше на експедиция със сънародника си Джеймс Уайт Морисън. Целта на двамата беше спускане със ски от върха на Манаслу.

Според информация от базовия лагер, известната спортистка от отбора на The North Face е пропаднала в 25-метрова вертикална цепнатина точно под същинския връх.

Хилари е изчезнала в района над предвършието, докато се е спускала със ски от истинския връх.

връх Манаслу
Истинският връх и предвършието на Манаслу

Шерпите водачи на американския екип са били в лагер 4, а Морисън вече се е спускал от лагер 3 на ски, когато е станал инцидентът.

В базовия лагер Морисън изрази надежда, че Хилари ще оцелее, ако не е получила сериозни травми.

Владимир Павлов се спусна със сноуборд от осемхилядника Манаслу

Проблемът е, че след днешната лавина нито един алпинист не може да се изкачи до върха на планината, нито пък спасителни хеликоптери могат да долетят до върха.

Американското дуо беше част от ски експедиция, ръководена от туристическата агенция Shangri-La Nepal Treks.

Часове преди трагичните инциденти

Саджид Садпара изкачи Манаслу

Съобщава се, че той е успял да слезе безопасно преди падането на лавината. Саджид се превърна в първия пакистанец, стъпил на истинския връх на Манаслу.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!