fbpx

Китай провали рекорда на Кристин Харила: не й даде разрешително за Чо Ойю и Шиша Пангма

Китай не даде разрешително на Кристин Харила от Норвегия за изкачване на Чо Ойю и Шиша Пангма.

Кандидат-рекордьорката за скоростно изкачване на 14-те осемхилядници написа тази сутрин: „Не сме оставили нищо необърнато в този процес и сме изчерпали всички възможни пътища, за да направим това да се случи, но за съжаление поради причини извън нашия контрол не успяхме да получим разрешителните навреме“.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Kristin Harila (@kristin.harila)

Тя е решила да се прибере в родината си и да се опита да завърши своя проект 14 × 8000 метра през следващата година. Харила вече е изкачила 12 от 14 върха.

Първоначално тя искаше да изкачи всички осемхилядници в рамките на шест месеца, за да постигне по-добро време от Нирмал Поурджа, който постави рекорд през 2019 г.

Но според Еберхард Юргалски от 8,000ers.com, Пурджа е изкачил истинските върхове на Манаслу и Дхаулагири чак две години по-късно. Така че Харила все още има време да стане най-бързият алпинист, поддържан от кислород и шерпи, за да завърши всичките 14 осемхилядници.

Юнгфраубан, с влак до Върха на Европа

Харила благодари на своите шерпи Paswdawa Sherpa и Dawa Ongju Sherpa, които са й помогнали при всичките 12 изкачвания. Тя демонстрира, че с достатъчна логистика и подкрепа, една жена може да завърши Хималайската корона по-бързо, отколкото всеки друг го е правил преди.

„Беше влакче с много възходи и падения“, каза тя. „Най-трудната част със сигурност беше между катеренето.“

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

error: Защитено съдържание !!