fbpx

Юнгфраубан, с влак до Върха на Европа

Има едно място в Европа, където може да се придвижите с влак на височина по-голямa от Бaлканския първенец Мусала. Разбира се… става въпрос за Юнгфраубан – зъбчатата железница на Алпите, изкачваща се до 3454 м.

Стремежът на човека към планината съществува от хилядолетия. Малцина са обаче онези, дръзнали да се изправят срещу могъществото на планината. В средата на 19 век на изобретателните швейцарци им хрумнало да покоряват планината с влак. И то, не какъв да е, а задвижван с електричество. Каква ли странна приумица изглеждала идеята им, във време, когато дори електрическият трамвай не бил измислен, а те искали влакчето им да върви отвесно по планинския склон.

Embed from Getty Images

Но пред човешкия дух и изобретателност граници няма. Така, през 1894 г. предприемачът Адолф Гайер-Зелер печели концесията за изграждане на високопланинска железница, която ще започва от Клайне Шейдег и преминава с дълъг тунел под върховете Айгер и Мьонх, та чак до връхната точка на Юнгфрау. Строителството започва през 1896 г., а две години по-късно първите 4 влакчета започват да кръстосват по релсите в недрата на планината. Строежът и на последната, най-високо разположена гара – Юнфрауйох, наречена „Къщата над облаците” е завършен през 1912 г.  От нея, в днешно време, алпинистите тръгват, за да се изправят пред внушителната северна стена на Айгер.

юнгфраубан

Зъбчатата железница Юнгфраубан се движи по стандартни релси по равното, а при достигане на стръмните склонове в средата на вагона се спуска зъбчато колело, което се зацепва със зъбчата релса. Така влакчето изминава 9 километра, около 7 от които в тунел в недрата на Бернските Алпи. На две места в средата на тунела са изградени гари с панорамни прозорци, откриващи спиращи дъха гледки към Айгер и Монх.

Embed from Getty Images

Гара Юнгфрауйох е най-високо разположената в Европа и втора в света, след галера в Перу. На внушителната височина от 3454 м. тук може да разгледате околните върхове, през панорамните прозорци. В хижата край станцията има ресторант, пощенска станция, магазини за сувенири. По-нагоре асансьор отвежда до най-високата Космическа обсерватория в Европа и Ледения дворец.

Embed from Getty Images

Сигурна и екологично чиста, със зъбчатата железница в Швейцария, ежедневно пътуват над 4000 души. Особено натоварено е през зимата, когато в тази част на Алпите се изсипват скиори от цял свят.

Швейцарската високопланинска железница е включена списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО като изключително техническо постижение.

Станции

•    Клайнед Шайдег –  2061 м.

•    Айгерглетчер – 2320 м.

•    Айгернордванд – 2864 м.

•    Айсмер – 3158 м.

•    Юнгфрауйох –  3454 м.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.