fbpx

Юнгфраубан, с влак до Върха на Европа

Има едно място в Европа, където може да се придвижите с влак на височина по-голямa от Бaлканския първенец Мусала. Разбира се… става въпрос за Юнгфраубан – зъбчатата железница на Алпите, изкачваща се до 3454 м.

Стремежът на човека към планината съществува от хилядолетия. Малцина са обаче онези, дръзнали да се изправят срещу могъществото на планината. В средата на 19 век на изобретателните швейцарци им хрумнало да покоряват планината с влак. И то, не какъв да е, а задвижван с електричество. Каква ли странна приумица изглеждала идеята им, във време, когато дори електрическият трамвай не бил измислен, а те искали влакчето им да върви отвесно по планинския склон.

Embed from Getty Images

Но пред човешкия дух и изобретателност граници няма. Така, през 1894 г. предприемачът Адолф Гайер-Зелер печели концесията за изграждане на високопланинска железница, която ще започва от Клайне Шейдег и преминава с дълъг тунел под върховете Айгер и Мьонх, та чак до връхната точка на Юнгфрау. Строителството започва през 1896 г., а две години по-късно първите 4 влакчета започват да кръстосват по релсите в недрата на планината. Строежът и на последната, най-високо разположена гара – Юнфрауйох, наречена „Къщата над облаците” е завършен през 1912 г.  От нея, в днешно време, алпинистите тръгват, за да се изправят пред внушителната северна стена на Айгер.

юнгфраубан

Зъбчатата железница Юнгфраубан се движи по стандартни релси по равното, а при достигане на стръмните склонове в средата на вагона се спуска зъбчато колело, което се зацепва със зъбчата релса. Така влакчето изминава 9 километра, около 7 от които в тунел в недрата на Бернските Алпи. На две места в средата на тунела са изградени гари с панорамни прозорци, откриващи спиращи дъха гледки към Айгер и Монх.

Прочети  От редакцията - Войната за Пирин отвъд врявата за лифта

Embed from Getty Images

Гара Юнгфрауйох е най-високо разположената в Европа и втора в света, след галера в Перу. На внушителната височина от 3454 м. тук може да разгледате околните върхове, през панорамните прозорци. В хижата край станцията има ресторант, пощенска станция, магазини за сувенири. По-нагоре асансьор отвежда до най-високата Космическа обсерватория в Европа и Ледения дворец.

Embed from Getty Images

Сигурна и екологично чиста, със зъбчатата железница в Швейцария, ежедневно пътуват над 4000 души. Особено натоварено е през зимата, когато в тази част на Алпите се изсипват скиори от цял свят.

Швейцарската високопланинска железница е включена списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО като изключително техническо постижение.

Станции

•    Клайнед Шайдег –  2061 м.

•    Айгерглетчер – 2320 м.

•    Айгернордванд – 2864 м.

•    Айсмер – 3158 м.

•    Юнгфрауйох –  3454 м.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!