fbpx
събота, април 20, 2024
Екстремни спортовеКатеренеНовини

91 години български алпинизъм (ВИДЕО)

На 19 ноември се навършват 91 години от началото на организирания алпинизъм в България.

На тази дата през 1929 г. 18 ентусиазирани планинари, възпитани и израсли в Българското туристическо дружество (БТД) и Юношеския туристически съюз (ЮТС), слагат началото на нова организационна форма – Българския планински клуб (БПК).

Идеята за учредяването на тази организация е плод на неколкогодишна подготовка и проучване на опита на съществуващите в почти всички европейски страни планинарски и алпийски съюзи. Тя е логичен завършек на задгранични екскурзии, предимно в Алпите, където участниците виждат „разликата между планинарите-алпинисти, които се катерят по върховете, и обикновените туристи, които съзерцават от долините“. Тя е плод и на безграничната любов на тези хора към българските планини.

Обособяването на БПК идва в момент, когато в България туристическото движение е не само в застой, но и прави крачка назад. Осъществили няколко успешни излета в Алпите, изкачили някои от по-известните им върхове, младите планинари, предимно членове на ЮТС, трябва да напуснат организацията, защото според устава могат да членуват в нея само до 21-годишна възраст.

По време на една екскурзия в Мальовишкия дял на Рила през юли 1929 г. участниците обсъждат въпроса за учредяването на клуб на българските планинари(те все още нямат смелостта да се наричат алпинисти). Веднага след завръщането си в София те започват подготовка за неговото създаване. За образец вземат обединения Немско-австрийски клуб. От него заимстват и Устава.

Годишник на Български алпийски клуб
Годишник на Български алпийски клуб, 1940 г.

Чрез предварително изпратени покани до най-активните планинари на 19 ноември 1929 г. (петък), точно в 20 часа, в салона на „Славянска беседа“ в София се събират 18 души. След размяната на мисли върху дейността на бъдещата организация, приемането на Устава и съставянето на учредителен протокол 18-те души полагат подписите си като учредители на Българския планински клуб. Те са представители главно на интелигенцията.

Дванадесет от тях са студенти – петима по медицина, трима по право и по един инженерство, математика и изобразителни изкуства. Двама са учители, двама – чиновници, един е лекар, един – търговец. Достойно място сред създателите заемат самоковските планинари, които в последните години проявяват много голяма активност в планинарството и алпинизма. Между учредителите на клуба са по-сетнешните изтъкнати наши учени – акад. Ростислав Каишев, проф. д-р Любен Телчаров, проф. д-р Филип Филипов, проф. д-р Кирил Влахов и проф. д-р Любен Пенев.

Учредителен устав на БАК

Целта на новоучредения клуб е формулирана в член 2 от Устава му: „да работи за пълното завладяване на българските планини и прилагане в тях на истинското планинарство от страна на членовете му“. Тази цел членовете на клуба предвиждат да постигнат чрез „високопланински излети, строеж на заслони и хижи, изнасяне на сказки по въпросите на високата планина, издаване на карти и други трудове за планината, в това число и годишник на клуба“.

Годишник на Български алпийски клуб
Годишник на Български алпийски клуб

Уставът е демократичен и няма политически или народностни ограничения. В него могат да членуват „всички добри и изпитани планинци на 21 години без различие на народност“. Особено внимание е отделено на значката на клуба. Тя представлява планински връх, на който е изобразен ледокоп – символ на алпийската воля, и въже – израз на вярата в партньора. Значката играе ролята на членска карта и „член, който се лиши от нея, губи правото си на членство“.

На учредителното събрание на БПК е избрано и петчленно ръководство. Председател става Стефан Попов. По признанието на всички присъствали той е душата на идеята за служба на тази благородна кауза. За секретар е избран д-р Крум Иванов, един от най-възрастните между тях. Касиерските функции се поверяват на самоковския художник Михаил Кръшняк. Ролята на проверители е гласувана на Любен Телчаров и Стоян Кеманаджиев.

По материали на БФКА

Ето още за развитието на българския алпинизъм през годините:

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!