fbpx
петък, май 24, 2024
ЕкипировкаПолезно

Предпази се от дъжда

Водоустойчивото облекло в планината има много повече функции освен това да те предпази от дъжд и сняг. То защитава и от вятъра и студа. Изборът на дъждобран зависи от очакваните климатични условия, на коитo ще се излагаш и типа преходи, които ще предприемеш.
Видове материи за дъжд
Дизайнът и изработката на водоустойчивото облекло оказва влияние на ефективността му и вашия комфорт. Дъждобраните се разделят на 3 основни категории.
•    Водонепропусклива/дишаща
•    Водоустойчива/дишаща
•    Водонепропусклива/недишаща
Водонепропусклив/дишащ слой
Водонепропускливия/дишащ слой е подходящ за широк спектър от дейности и метеорологични условия. Тъй като плата позволява изпаряване при потене, то този слой не позволява намокряне при валеж, като същевременно позволява да останете сухи и при потене. Водонепропускливото/дишащо облекло е с фабрично запечатани шевове, които спират преминаването на вода и през бодовете на шева. Третирано е с импрегнант Durable Water Resistant (DWR), който кара водата да се стича на капчици, без да прониква навътре в тъканта.
Най-добър за употреба: Водонепропусклив/дишащ слой се използва при облекла за каране на ски и планинарство, както и водоустойчиви якета за дъжд за туризъм или ежедневна употреба.
Дори водонепропускливият/дишащ плат има свои граници, зависещи от използваната материя, външната температура, нивото на активност и други фактори. Водонепропускливите/дишащи тъкани са по-скъпи от другите видове горно облекло. При тях се използва найлон, полиестер или ламинирана мембрана. Най-скъпи са ламинираните материи, но те позволяват най-добро „дишане” на тъканта. Такива, например, са мембраните Gore-Tex®.
•    Gore-Tex-ът е традиционен полиуретанов ламинат, който работи добре, въпреки че способността му да извежда навън парата при изпотяване може да бъде намалена. В резултат, може да почувствате влага отвътре.
•    Най-новият вариант, eVent, използва патентована мембрана, която е високоефективна при извеждането на потта навън. Това е, така наречената, Direct Venting™ технология, която кара човек при изпотяване буквално да пуши, тъй като при студени атмосферни условия потта бързо бива отвеждана навън.
•    В същото време полиуретановите слоеве са ултра-тънки слой, с микроскопични отвори, които позволяват определено количество на дишане.
Водоустойчив/дишащ слой
Tози дишащ слой се използва при по-меко време, слаби превалявания и високо ниво на активност. Той е изработен от плътна вълнена материя (като mini-ripstop nylon), която блокира вятъра, третирани са и с импрегнант DWR. Обикновено шевът им не е запечатан и не се класифицират като водонепропускливи.
Употреба: Водоустойчивите/дишащи материи са перфектни при натоварване като бягане, колоездене или ски. Те са подходящи при по-топло време, когато дишащата материя е важна, а рискът от силен валеж е малък.
Водоустойчивите/дишащи материи спират вятъра и леките валежи, докато осигуряват отлично „дишане”, за да запазят охлаждането на тялото, при усилени дейности. Те са по-леки, по-малко обемисти и по-евтини от останалите.
Този слой обаче, не е достатъчно водонепропусклив, при пороен дъжд.
Например: Това е облекло за дъжд, обикновено изработенo от лек полиестер или найлон, който предпазват от вятър и слаб дъжд, докато позволяват изпаряване от вътре навън.
Водонепропусклив/недишащ слой
Обикновено са изработени от издържлив, полиуретан-промазан найлон или PVC, тези икономични слоеве защитават от вода и вятър, което ги прави идеални за ниско ниво на активност при лоши атмосферни условия.
Употреба: Водонепропускливите/недишащи материи най-често се използват при ниско ниво на активност при силни валежи.
Те предлагат добра защита от дъжд и вятър, но са по-малко издържливи и по-евтини от останалите.
Недишащите слоеве могат да станат изключително некомфортни при повишаване на температурата.  Влагата и топлината от тялото не могат да преминат навън през материята и дрехата трябва да бъде разкопчана. Този тип облекла обикновено са и по-тежки, и по-обемисти от останалите.

Стилове облекло за дъжд
Веднъж, след като решиш от каква материя се нуждаеш, може да избереш от различни възможности.
Горни дрехи:
•    Якета: Якета са по-къси от парката и по-малко обемисти. Те осигуряват достатъчно покритие, когато са съчетани с чифт водоустойчиви панталони. Предните ципове ги правят по-лесни за обличане от анорака, но всеки цип увеличава опасността от протичане.
•    Парка: Парката е по-дълга от якето и покрива бедрата, за по-добра зашита. Предните ципове ги правят по-лесни за обличане от анорака, но всеки цип увеличава опасността от протичане.
•    Анорак: Горно облекло в стил пуловер. Липсата на преден цип ги прави по-неудобни за обличане от якето и анорака, но така осигуряват по-висока степен на водонепропукливост.
•    Пончо: Това е евтино облекло, водоустойчиво и осигурява добра вентилация.
Панталони:
•    С цял цип: Удобни са за бърза смяна на пътеката, както и за носене с ботуши или високи обувки.
•    Издърпващи: Този по-скъп вариант осигурява по-добра защита при силен дъжд. Много от тях имат цип на глезена, за по-лесно обуване на високи обувки.

Текст: Върхове

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!