fbpx

Предпази се от дъжда

Водоустойчивото облекло в планината има много повече функции освен това да те предпази от дъжд и сняг. То защитава и от вятъра и студа. Изборът на дъждобран зависи от очакваните климатични условия, на коитo ще се излагаш и типа преходи, които ще предприемеш.
Видове материи за дъжд
Дизайнът и изработката на водоустойчивото облекло оказва влияние на ефективността му и вашия комфорт. Дъждобраните се разделят на 3 основни категории.
•    Водонепропусклива/дишаща
•    Водоустойчива/дишаща
•    Водонепропусклива/недишаща
Водонепропусклив/дишащ слой
Водонепропускливия/дишащ слой е подходящ за широк спектър от дейности и метеорологични условия. Тъй като плата позволява изпаряване при потене, то този слой не позволява намокряне при валеж, като същевременно позволява да останете сухи и при потене. Водонепропускливото/дишащо облекло е с фабрично запечатани шевове, които спират преминаването на вода и през бодовете на шева. Третирано е с импрегнант Durable Water Resistant (DWR), който кара водата да се стича на капчици, без да прониква навътре в тъканта.
Най-добър за употреба: Водонепропусклив/дишащ слой се използва при облекла за каране на ски и планинарство, както и водоустойчиви якета за дъжд за туризъм или ежедневна употреба.
Дори водонепропускливият/дишащ плат има свои граници, зависещи от използваната материя, външната температура, нивото на активност и други фактори. Водонепропускливите/дишащи тъкани са по-скъпи от другите видове горно облекло. При тях се използва найлон, полиестер или ламинирана мембрана. Най-скъпи са ламинираните материи, но те позволяват най-добро „дишане” на тъканта. Такива, например, са мембраните Gore-Tex®.
•    Gore-Tex-ът е традиционен полиуретанов ламинат, който работи добре, въпреки че способността му да извежда навън парата при изпотяване може да бъде намалена. В резултат, може да почувствате влага отвътре.
•    Най-новият вариант, eVent, използва патентована мембрана, която е високоефективна при извеждането на потта навън. Това е, така наречената, Direct Venting™ технология, която кара човек при изпотяване буквално да пуши, тъй като при студени атмосферни условия потта бързо бива отвеждана навън.
•    В същото време полиуретановите слоеве са ултра-тънки слой, с микроскопични отвори, които позволяват определено количество на дишане.
Водоустойчив/дишащ слой
Tози дишащ слой се използва при по-меко време, слаби превалявания и високо ниво на активност. Той е изработен от плътна вълнена материя (като mini-ripstop nylon), която блокира вятъра, третирани са и с импрегнант DWR. Обикновено шевът им не е запечатан и не се класифицират като водонепропускливи.
Употреба: Водоустойчивите/дишащи материи са перфектни при натоварване като бягане, колоездене или ски. Те са подходящи при по-топло време, когато дишащата материя е важна, а рискът от силен валеж е малък.
Водоустойчивите/дишащи материи спират вятъра и леките валежи, докато осигуряват отлично „дишане”, за да запазят охлаждането на тялото, при усилени дейности. Те са по-леки, по-малко обемисти и по-евтини от останалите.
Този слой обаче, не е достатъчно водонепропусклив, при пороен дъжд.
Например: Това е облекло за дъжд, обикновено изработенo от лек полиестер или найлон, който предпазват от вятър и слаб дъжд, докато позволяват изпаряване от вътре навън.
Водонепропусклив/недишащ слой
Обикновено са изработени от издържлив, полиуретан-промазан найлон или PVC, тези икономични слоеве защитават от вода и вятър, което ги прави идеални за ниско ниво на активност при лоши атмосферни условия.
Употреба: Водонепропускливите/недишащи материи най-често се използват при ниско ниво на активност при силни валежи.
Те предлагат добра защита от дъжд и вятър, но са по-малко издържливи и по-евтини от останалите.
Недишащите слоеве могат да станат изключително некомфортни при повишаване на температурата.  Влагата и топлината от тялото не могат да преминат навън през материята и дрехата трябва да бъде разкопчана. Този тип облекла обикновено са и по-тежки, и по-обемисти от останалите.

Прочети  На палатка през зимата? Мисията възможна!

Стилове облекло за дъжд
Веднъж, след като решиш от каква материя се нуждаеш, може да избереш от различни възможности.
Горни дрехи:
•    Якета: Якета са по-къси от парката и по-малко обемисти. Те осигуряват достатъчно покритие, когато са съчетани с чифт водоустойчиви панталони. Предните ципове ги правят по-лесни за обличане от анорака, но всеки цип увеличава опасността от протичане.
•    Парка: Парката е по-дълга от якето и покрива бедрата, за по-добра зашита. Предните ципове ги правят по-лесни за обличане от анорака, но всеки цип увеличава опасността от протичане.
•    Анорак: Горно облекло в стил пуловер. Липсата на преден цип ги прави по-неудобни за обличане от якето и анорака, но така осигуряват по-висока степен на водонепропукливост.
•    Пончо: Това е евтино облекло, водоустойчиво и осигурява добра вентилация.
Панталони:
•    С цял цип: Удобни са за бърза смяна на пътеката, както и за носене с ботуши или високи обувки.
•    Издърпващи: Този по-скъп вариант осигурява по-добра защита при силен дъжд. Много от тях имат цип на глезена, за по-лесно обуване на високи обувки.

Текст: Върхове

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!