fbpx

Пикелът – необходимост в зимната планина

Наред с котките, пикелът е важна част от екипировката, по време на преход в зимната планина. Той ще ти помогне при ходене, може да се окаже животоспасяващ при подхлъзване и падане, а без него леденото катерене е на практика невъзможно.

Моделът на пикела, който ще купиш трябва да бъде съобразен с това, дали ще го използваш за туризъм или катерене. Късите модели са по-подходящи при катерене, а дългите при ходене. Естествено, ако възнамеряваш да катериш, ще ти трябват и двата вида, което обаче не означава, че се налага да носиш и двата в себе си. Просто, избери подходящия модел:

  • Дължина на пикела. С течение на годините средната дължина на пикела постепенно намалява. Повечето днешни модели са дълги 50 – 55 см. Разликата между пикелите за туризъм и тези за катерене обаче, не е само в дължината, но и във формата на главата. Дългите пикели, над 60 cм, са неудобни за носене и забиването в лед с тях е по-малко прецизно. Тези недостатъци липсват при късите ледокопи.
  • Примки и каишки

Въпреки че в някои ситуации могат да пречат, винаги избирай пикели с каишка. Така сечивото става много удобно за носене. Освен това, закачен на каишката няма да загубиш пикела. При катерачните ледокопи каишката поема част от натоварването на ръцете.
Понякога обаче каишката може да пречи. Когато правиш зигзагообразни движения по склона, често ще се налага да прехвърляш пикела от едната или другата си страна, което означава да изхлузваш каишката и да я надяваш отново на другата ръка. В този случай, ако решиш да не използваш каишката, увери се, че тя не се люлее в краката ти. В такъв случай има опасност каишката да се заплете в зъбите на котките и да те спъне.

  • Норми и стандарти

Лесно ще разпознаеш за какъв тип употреба е избрания пикел по CE обозначението му:

  1. B-rated (‘Basic’, Основен) – тези пикели са предназначени за зимен туризъм.
  2. T-rated (‘Technical’, Техничен) – сечива за  катерене и височинно планинарство. Те са с около 30 – 40% по-здрави от B-обозначените пикели, за да позволят употребата им в по-екстремни ситуации.
  • Почувствай пикела

Когато купуваш пикел е важно да го усетиш в ръцете си. Трябва е да поставиш на ръцете си ръкавиците, с които възнамеряваш да го носиш, за да разбереш доколко удобно се чувстваш с него.

Превод от www.abc-of-mountaineering.com: Върхове

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Защитено съдържание !!