fbpx
събота, април 20, 2024
ЕкипировкаПолезно

Предпази се от дъжда – II част

Характеристики на облеклото за дъжд
Качулка: Несвалящите се качулки са най-устойчиви срещу проникване на вода. Те могат да бъдат навити или сгънати, когато не вали и не са много обемисти. Повечето качулки имат ластик, с който могат да бъдат нагласени около лицето, за най-голям комфорт и видимост. Някои качулки имат и козирка или периферия, която може да се настройва. Отзад качулката понякога също може да се настройва според големината на главата.

Предпазители за брадата: Предпазителите за брадата са пухкави или фабрично изплетени обшивки от вътрешната страна на яката, които предпазват лицето от надиране от ципа и намокряне от дъха.

Джобове: Големият брой джобове прави лесно съхранението на много неща. Имай предвид обаче, че те повишават теглото на дрехата и са предпоставка за проникване на вода. Джобовете трябва да са на удобно за достигане място, лесни за отваряне и затваряне и добре защитени от протичане. Някои якета имат т.нар. Наполеонов джоб, джоб с вертикален цип.

Подплата: Найлонова или полиестерна подплата често се използва, за да предпази водонепропускливия/дишащ слой от износване и скъсване. Мрежестите подплати са по-леки и дишат по-добре от плътните, но не предлагат толкова добра защита. Някои външни слоеве (като 3-слоен Gore-Tex®) имат за подплата материи прикачени директно към вътрешната повърхност на външния слой, елиминирайки необходимостта от отделна, свободно закачаща се подплата. По-сериозните якета се характеризират с влагопоглъщаща подплата за повече комфорт при високо енергийни дейности.

Вентилация: Вентилацията осигурява способността на облеклото да „диша”, без значение какъв тип материя е използвана. По-големите вентилационни отвори позволяват по-голям приток на въздух, но и по-голям риск от просмукване на влага. Типичните вентилационни отвори включват ципове от долната страна на ръкава, мрежести джобове от вътрешната страна при гръдния кош и мрежеста подплата при коленете и в долната част на гърба.

Капаци: Капаците са фабрични ленти, които предпазват от просмукване на влага. Те обикновено покриват ципове и външни джобове.

Характеристики на дизайна: Някои облекла за дъжд са специално разработени за алпийски спортове или студени, влажни атмосферни условия. Провери следното, ако планирате да използвате облеклото за катерене, планинарство, ски:
•    Фабрично подсилване: Предотвратява износването и скъсването в задната част, коленете, лактите и раменете.
•    Допълнително подсилване на коленете и лактите: Допълнителният плат в тези области позволява по-голяма свобода на движение.
•    Предпазители срещу протриване: Фабричният защитен слой се поставя от вътрешната страна на крачолите за защита от скъсване от ски или котки.
•    Дълги ръкавици: Допълнителната дължина пази ръцете покрити при катерене.
•    Къс подгъв: Този дизайн позволява лесен достъп до катерачната седалка.
•    Пристягащ ластик на подгъва: Позволява по-добро предпазване при вятър, дъжд и сняг.

Грижи за облеклото за дъжд
Когато облеклото е ново, дъждът се плъзга от външната страна и се събира на капчици, без да прониква във вътрешността на материята. Това се получава не от самата тъкан, а от  DWR (водоустойчвия импрегнант), който се нанася фабрично от външната страна на плата.

При редовна употреба, DWR филмът започва да се износва и тъканта започва да се намокря по време на валеж. Това не означава, че якето вече не е водоустойчиво.  Истинският проблем с намокрянето е, че дрехата става по-тежка и намалява „дишането”.

Има два начина да се обнови DWR защитата:
•    Оставете дрехата в сушилня: Топлината на сушилнята временно ще възстанови ефективността на DWR филма. Следвайте инструкциите на етикета за правилно нагряване.
•    Изперете с  подновяване на DWR: Има много специални продукти на пазара, които възстановяват ефективността на импрегнанта при изпиране. Спазвайте инструкциите за изпиране на облеклото.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!