fbpx
неделя, май 26, 2024
Спелеология

Основна екипировка за млади пещерняци

Ако сте новопрохождащ пещерняк, по време на спелео-курсовете със сигурност ще бъдете залети от информация за най-различни джаджи, с които да се сдобиете, за да сте успешен изследовател. В следващата статия сме систематизирали, най-основните, неща, с които всеки уважаващ себе си пещерняк трябва да разполага, останалото е въпрос на избор…и потребности.

Тези основни неща трябва да бъдат носени, дори когато отивате на „лесно двучасово“ пещерно пътешествие, тъй като винаги неочаквани обстоятелства могат да удължат престоя ви под земята.

Осветление: Осветлението трябва да бъде монтирано на каската, за остави ръцете ви свободни и винаги да осветява пътя пред вас. Има два типа осветление, използвани при проникването в пещери – електрически и карбидни. Когато използвате електрическо осветление, е добре да носите резервни батерии – най-малко два пъти на количеството, което смятате, че ще ви е необходимо, както и резервни крушки.
Ако използвате карбидна лампа, най-малко двойно резервно количество карбид и вода. Освен това, носете празен контейнер за съхраняване на изразходвания карбид – никога не го оставяйте в пещерите.
Каска: Каската трябва да има лента за закрепване под брадата, с 3 или 4 точки на закрепване. Трябва да бъде достатъчно твърда, за да предпази от падащи камъни и удари. Повечето пещерняци използват UIAA или ANSI одобрени катерачни каски. Те осигуряват най-високо ниво на защита и могат да бъдат използвани във вертикални пещери.

Допълнително осветление: Трябва да носите най-малко два различни източника на осветление. Най-често се използва фенерче или водоустойчива свещ. Често пещерняците носят химически светещи пръчки с алуминиево фолио за отразяване на светлината.

Ръкавици: Добра идея е да носите и ръкавици в пещерите. Те предпазват ръцете ви от ожулване. Предпазват и пещерните образувания от омазняването по кожата ви.
Ботуши: Чифт ботуши от здрава кожа също са необходимост в пещерата. Пещерите имат сложен релеф и често се случва да е хлъзгаво. Кожените ботуши осигуряват чудесна защита за глезена, както и предпазват от студ и намокряне.
Облекло: Обикновено, пещерняците носят специално облекло по две причини: предпазване от острата, абразивна пещерна повърхност и изолация от студения въздух, водата и скалата. Облеклото, носено по време на проникване в пещера трябва да бъде издържливо и топло. Якета, джинси, суичъри и военни дрехи са добър избор. Уверете се, че носите облекло, което не ви пука дали ще скъсате. Хубаво е да си вземете и допълнителен пуловер за времето, през което няма да се движите в пещерата.
Храна и вода: Оставайки хидратиран е вероятно най-важното нещо, докато сте в пещера. Носенето на достатъчно вода е от съществено значение. Водата трябва да бъде носена в нечупливи бутилки. Важно е да си вземете и някаква храна в пещерата, за да поддържате енергийното си ниво. Повечето пещерняци носят високоенергийни сладкиши, които са достатъчно малки за пакетиране.
Раница: За да носите всичко това се нуждаете от малка раница. Много пещерняци използват стари военни раници.
Допълнително: В допълнение към гореизброеното е важно да носите и:
Спален чувал
Джобно ножче
Малка лента
Пакет за оказване на първа помощ
Флагче за даване на сигнал
Молив и хартия

 

Превод от чуждестранния печат

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!