fbpx
събота, февруари 24, 2024
Хижи

Хижа Вихрен

Хижа Вихрен е най-удобният изходен пункт за изкачване на пиринския първенец  – връх Вихрен. Разположена е на скален праг на левия бряг на река Бъндерица в долината между върховете Вихрен и Тодорка на 1950 м.н.в.

Хижата е построена в периода 1929 – 1941 г. от БТС – Банско и първоначално носи името Елтепе (старото име на връх Вихрен). Наричана е също и Нова Бъндерица. Неофициално хижата е преименувана на Вихрен още година след построяването си през 1942 г., когато много други обекти в планината сменят името си със закон. До днес хижата е разширявана двукратно – от ВИФ (днешната НСА) през 1949 г. и от БТС през 1963 г. През 80-те г. хижата преживява своя разцвет, когато е посещавана от над 23 хил. туристи годишно, с което носи първенството на най-посещавана хижа в Пирин. Днес тя е изместена от по-модернизираната х. Безбог.

В момента хижата се стопанисва от КК „Пирин” – гр. Банско и хотел Стражите. Тя е пункт от европейския маршрут Е-4.

Хижа Вихрен се състои от две масивни сгради и осем бунгала с общ капацитет 196 места. Разполага с кухня, столова с 80 – 100 места, бюфет и външни умивални и тоалетни. Стаите са с по 5, 7 и повече легла, като има няколко с 2 и 3 легла без самостоятелен санитарен възел.

До хижата се достига по 16 км. Асфалтово шосе от Банско, пешеходният преход трае около 4,30 ч. От града се предлага и автобусен транспорт. Хижата разполага и с обширен паркинг.

Хижа Вихрен е електрифицирана от малък ВЕЦ, захранван от река Бъндерица и водоснабдена. Отоплението е с печки на твърдо гориво.

През зимата обаче, хижата е недостъпна, тъй като достъпът до нея преминава силно лавиноопасен район.

От х. Вихрен може да предприемете преходи до:
*вр. Вихрен – 2,30 ч.
* Кончето (през Казаните) – 3,30 ч.
* Тодорин връх – 3,00 ч.
* хижа Синаница – 4.00ч,
* хижа Бъндерица – 0.30 ч.
* хижа Яне Сандански – 5.30 ч.
* хижа Каменица – 7.00 ч.
* заслон Тевно езеро – 6.30 ч.
* хижа Демяница – 4.30 ч.

Телефони на хижата – 0889834277

Текст и снимки: Върхове

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!