fbpx
събота, юни 15, 2024
ПолезноСъвети

Лавините – правила за безопасност

Едва ли има по-сериозна опасност в зимната планина от лавинната. Лавините възникват без предупреждение, най-често по склоновете със специфичен наклон и неравна повърхност и някои от тях са в състояние да пометат всичко по пътя си.

Много нещастия биха могли да бъдат предотвратени, ако знаем повече за лавините. За това и съществуват десетки наръчници за лавинна безопасност, които подробно и точно ни запознават с проблема. Но има и някои, на пръв поглед елементарни правила, чието съблюдаване може да ни спести куп главоболия, че дори и да спаси нечий човешки живот…

В зимната планина е задължително да се спазва следното:
* Преди тръгване непременно трябва да се запознаете със състоянието на снежната покривка. Ако прогнозата е за евентуална лавинна опасност, най-добре ще е да отложите излизането.
* Ако ще ходите на поход, задължително е да ви води опитен водач. Той трябва да съобщи предварително точния маршрут на близки, хижари и на Планинската спасителна служба (ПСС).
* Спазвайте указанията на водача на групата и наложената от него дисциплина. Той преценява условията и взема решения, които са задължителни за всички. Не се отделяйте от групата.
* При съмнение, че сте попаднали в лавиноопасен район, той ще промени маршрута или своевременно ще ви върне на изходния пункт.
* Добрата екипировка е незаменима в зимната планина. Всеки член на групата трябва да носи подходящи дрехи, обувки, лавинен шнур, лавинна лопатка, ски и щеки.
* Помнете, че излизането в планината сам е равно на самоубийство. Дори най-малкото нещастие може да причини смърт.

Повече за Лавинната безопасност, може да намерите в едноименната книга на инж. Момчил Панайотов, което може да намерите тук.

Текст: Върхове

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!