fbpx

Лавините – правила за безопасност

Едва ли има по-сериозна опасност в зимната планина от лавинната. Лавините възникват без предупреждение, най-често по склоновете със специфичен наклон и неравна повърхност и някои от тях са в състояние да пометат всичко по пътя си.

Много нещастия биха могли да бъдат предотвратени, ако знаем повече за лавините. За това и съществуват десетки наръчници за лавинна безопасност, които подробно и точно ни запознават с проблема. Но има и някои, на пръв поглед елементарни правила, чието съблюдаване може да ни спести куп главоболия, че дори и да спаси нечий човешки живот…

В зимната планина е задължително да се спазва следното:
* Преди тръгване непременно трябва да се запознаете със състоянието на снежната покривка. Ако прогнозата е за евентуална лавинна опасност, най-добре ще е да отложите излизането.
* Ако ще ходите на поход, задължително е да ви води опитен водач. Той трябва да съобщи предварително точния маршрут на близки, хижари и на Планинската спасителна служба (ПСС).
* Спазвайте указанията на водача на групата и наложената от него дисциплина. Той преценява условията и взема решения, които са задължителни за всички. Не се отделяйте от групата.
* При съмнение, че сте попаднали в лавиноопасен район, той ще промени маршрута или своевременно ще ви върне на изходния пункт.
* Добрата екипировка е незаменима в зимната планина. Всеки член на групата трябва да носи подходящи дрехи, обувки, лавинен шнур, лавинна лопатка, ски и щеки.
* Помнете, че излизането в планината сам е равно на самоубийство. Дори най-малкото нещастие може да причини смърт.

Повече за Лавинната безопасност, може да намерите в едноименната книга на инж. Момчил Панайотов, което може да намерите тук.

Прочети  Снимка в мрака – ръководство за пещерна фотография

Текст: Върхове

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!