fbpx
събота, април 13, 2024
Новини

ВНИМАНИЕ: висока остава лавинната опасност в цялата страна

Специално предупреждение за лавинната обстановка във всички български планини отправиха от наскоро създадената Българска лавинна асоциация (БЛА).

То е валидно за цялата седмица (25.1.-31.1.) и сочи изключително неблагоприятни условия, които продължават да се влошават. От там апелират всички хора, които са в планините или планират да се качат в следващите дни, да са крайно внимателни и предпазливи.

Очакват се силни до ураганни ветрове, сериозен пренос и навяване на сняг, валеж от едра суграшица и допълнително влошаване с прогнозираните снеговалежи през следващите дни.

Най-добре е тази седмица, човек да се зареди с търпение и да не се поддава на емоциите,

казват от БЛА

Същевременно Планинската спасителна служба (ПСС) също предупреждава за висока лавинна опасност във всички планини в България от 25.01 до 31.01. От службата призовават да не се подценяват климатичните условия и да не се предприемат рискови излизания извън маркираните маршрути.

На 24 януари при лавина на Бъндеришките улеи над Банско загина 18-годишният национален състезател по фрийрайд Борислав Гарибов. На брифинг във връзка с инцидента вчера, директорът на ПСС на БЧК Емил Нешев заяви, че въпреки че спасителите се оказват на мястото на произшествието едва 10 минути по-късно, те единствено констатират смърт. Дебелината на лавината била от порядъка на 50-120 см, а ходът й – около километър.

18-годишен състезател от Националния отбор по фрийрайд е жертвата на лавината в Пирин

Фрирайдът е забранен в Национален парк „Пирин“, но според Нешев решението не е забрана, а ясна и повсеместна политика за безопасно практикуване.

“Цялата индустрия в зимната ски мода е насочена към фрирайд. Трябва да се намерят начините, по които да се регламентира и да бъде надеждно охраняван. В света има обособени зони за фрирайд: тези терени се поддържат, почистват, обезопасяват; има регламенти, които се спазват. Тук такива регламенти не съществуват“.

Междувременно, по темата с лавините преди няколко дни излезе най-новата книга на Момчил Панайотов от БАССЕС „Лавини в България“. Тя съдържа подробна информация за типовете снеговалеж и лавините, базирана на дългогодишен опит на автора в лавинното дело и в превенцията за екстремни спортисти, планинари и туристи. Изданието е в съавторство с д-р Бенжамен Ментешев и д-р Севдалина Михайлова. И тримата също така са и планински спасители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!