fbpx

ВНИМАНИЕ: висока остава лавинната опасност в цялата страна

Специално предупреждение за лавинната обстановка във всички български планини отправиха от наскоро създадената Българска лавинна асоциация (БЛА).

То е валидно за цялата седмица (25.1.-31.1.) и сочи изключително неблагоприятни условия, които продължават да се влошават. От там апелират всички хора, които са в планините или планират да се качат в следващите дни, да са крайно внимателни и предпазливи.

Очакват се силни до ураганни ветрове, сериозен пренос и навяване на сняг, валеж от едра суграшица и допълнително влошаване с прогнозираните снеговалежи през следващите дни.

Най-добре е тази седмица, човек да се зареди с търпение и да не се поддава на емоциите,

казват от БЛА

Същевременно Планинската спасителна служба (ПСС) също предупреждава за висока лавинна опасност във всички планини в България от 25.01 до 31.01. От службата призовават да не се подценяват климатичните условия и да не се предприемат рискови излизания извън маркираните маршрути.

На 24 януари при лавина на Бъндеришките улеи над Банско загина 18-годишният национален състезател по фрийрайд Борислав Гарибов. На брифинг във връзка с инцидента вчера, директорът на ПСС на БЧК Емил Нешев заяви, че въпреки че спасителите се оказват на мястото на произшествието едва 10 минути по-късно, те единствено констатират смърт. Дебелината на лавината била от порядъка на 50-120 см, а ходът й – около километър.

18-годишен състезател от Националния отбор по фрийрайд е жертвата на лавината в Пирин

Фрирайдът е забранен в Национален парк „Пирин“, но според Нешев решението не е забрана, а ясна и повсеместна политика за безопасно практикуване.

“Цялата индустрия в зимната ски мода е насочена към фрирайд. Трябва да се намерят начините, по които да се регламентира и да бъде надеждно охраняван. В света има обособени зони за фрирайд: тези терени се поддържат, почистват, обезопасяват; има регламенти, които се спазват. Тук такива регламенти не съществуват“.

Междувременно, по темата с лавините преди няколко дни излезе най-новата книга на Момчил Панайотов от БАССЕС „Лавини в България“. Тя съдържа подробна информация за типовете снеговалеж и лавините, базирана на дългогодишен опит на автора в лавинното дело и в превенцията за екстремни спортисти, планинари и туристи. Изданието е в съавторство с д-р Бенжамен Ментешев и д-р Севдалина Михайлова. И тримата също така са и планински спасители.

Прочети  Днес отново нямаше спасителна акция за Боян, Китай разреши два хеликоптера да го търсят

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.