fbpx
събота, юни 15, 2024
ПолезноСъвети

Как да се подготвим физически за преход в планината

Ако сте от хората, които през зимата предпочитат да мързелуват пред камината, отколкото да газят снега, но вече изгаряте от нетърпение да метнете раницата на гръб и да хукнете нагоре. Или пък сте от хората, обичащи леки разходки сред природата, но вече сте се навили да изкачите Вихрен и то за указаното в пътеводителите време. А, може би, се подготвяте да минете Ком – Емине? Ако се разпознавате в някои от гореизложените варианти, непременно прочетете следващия материал. Той ще ви даде полезни съвети, как след натоварения преход в планината да не усещате краката си сковани от гадната мускулна треска, а раменете размазани от тежката раница.

Подготовка на бедрата

Нужно е да започнете тренировките най-малко 3 седмици, преди планирания преход. Те са достатъчни, за да подготвите бедрата и раменете си за носене на тежка раница в планината.

Най-добрият начин за предварителна подготовка е да носите раницата си при всяка разходка. Постепенно увеличавайте теглото й, както и продължителността на носене. Ако има стръмен терен около дома виизползвайте го за тренировки в най-трудния му участък. Ако направите това, ще намалите до минимум риска кожата ви да се разрани, а раменете ви да се схванат от тежката раница по време на преход

Подготовка на стъпалата, краката и белите дробове

Джогингът и бягането в парка са най-добрият начин за поддържане на добър тонус, докато подготвяте краката и стъпалата си за дълги преходи. Бягането по стръмен терен повишава интензитета на вашата тренировка и помага да подготвите краката, глезените и коленете за ходене по различен наклон и надморска височина.

Смесете тренировките за носене на раница с по-интензивно бягане нагоре и надолу по стръмен терен. Внимавайте, когато бягате надолу, тъй като лесно може да паднете под тежестта на раницата и да нараните коленете си.

Превод: Върхове

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!