fbpx

Как да се подготвим физически за преход в планината

Ако сте от хората, които през зимата предпочитат да мързелуват пред камината, отколкото да газят снега, но вече изгаряте от нетърпение да метнете раницата на гръб и да хукнете нагоре. Или пък сте от хората, обичащи леки разходки сред природата, но вече сте се навили да изкачите Вихрен и то за указаното в пътеводителите време. А, може би, се подготвяте да минете Ком – Емине? Ако се разпознавате в някои от гореизложените варианти, непременно прочетете следващия материал. Той ще ви даде полезни съвети, как след натоварения преход в планината да не усещате краката си сковани от гадната мускулна треска, а раменете размазани от тежката раница.

Подготовка на бедрата

Нужно е да започнете тренировките най-малко 3 седмици, преди планирания преход. Те са достатъчни, за да подготвите бедрата и раменете си за носене на тежка раница в планината.

Най-добрият начин за предварителна подготовка е да носите раницата си при всяка разходка. Постепенно увеличавайте теглото й, както и продължителността на носене. Ако има стръмен терен около дома виизползвайте го за тренировки в най-трудния му участък. Ако направите това, ще намалите до минимум риска кожата ви да се разрани, а раменете ви да се схванат от тежката раница по време на преход

Подготовка на стъпалата, краката и белите дробове

Джогингът и бягането в парка са най-добрият начин за поддържане на добър тонус, докато подготвяте краката и стъпалата си за дълги преходи. Бягането по стръмен терен повишава интензитета на вашата тренировка и помага да подготвите краката, глезените и коленете за ходене по различен наклон и надморска височина.

Прочети  Соларното зарядно устройство - необходимост в планината

Смесете тренировките за носене на раница с по-интензивно бягане нагоре и надолу по стръмен терен. Внимавайте, когато бягате надолу, тъй като лесно може да паднете под тежестта на раницата и да нараните коленете си.

Превод: Върхове

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!