fbpx

Пещерата Алистрати

«Една от най-красивите пещери, нещо, което много ме впечатли, въпреки моята богата пещерна биография, е пещерата Алистрати в Северна Гърция. Там на няколко стотин метра в тази пещера, ако има Господ, ако не – природата, е изсипвал с рога на изобилието подземни красоти, изсипвал, изсипвал… нещо невероятно.»

Ал. Жалов

Благоустроената пещера Алистрати, която е сред обектите в туристистическата обиколка, предвидена по време на Втория Балкански пещерен сбор, е една от най-популярните туристически дестинации в съседна Гърция.

Разположена е на 6 км. югоизточно от с. Алистрати (50 км. югоизточно от Сер, 20 км. югозападно от Драма, 55 км. северозападно от Кавала). До пещерата води асфалтов път. Отворена е ежедневно от 9 до 19 ч.

Продължителност на туристическата обиколка – 60 мин.

Параметри: Дължина – 2000 м., Т- 200С, Влажност – 70-74%

Пещерата Алистрати е дом на голяма колония диви гълъби и птици, които са били преследвани от ловците от векове.  Тя обаче не е била проучвана до 1975 г., когато Община Алистрати официално уведомява Гръцката спелеоложка организация за съществуването й. Това се случва през пролетта на 1975 г., а през есента е организирана първата спелеоекспедиция. Втора експедиция на австрийски геолози влиза в пещерата месец по-късно.

Пещерата е популярна, заради многообразните си образувания. Тя предлага на посетителите всички пещерни форми: сталактити, сталагмити, драперии, завеси и варовикови басейни, а под тях се забелязват редки арагонитни кристали, хеликтити и пещерни кристали. Тези образувания са много специфични и с изключителни размери и красота в пещерата Алистрати.

В пещерата се влиза през изкуствено създаден вход. Туристическата пътека следва главния тунел, който е достъчно широк. Редуват се дялове с пещерни образувания и хеликтити. В някои части на пещерата изобщо няма образувания. Вероятно там не навлиза никаква вода.

Но 10 м. по-надолу, колоните се нареждат в редица и не само стените, а и сталактитите и сталагмитите се покриват с дебел слой арагонитни кристали.

Прочети  Тре Чиме ди Лаваредо (ГАЛЕРИЯ)

Повечето от разклоненията са затворени и то не само за посетители, но и за спелеолози, за да се запази крехката фауна на пещерата. Открити са общо 44 вида, от които  13 гръбначни и 31 безгръбначни животни. Сред най-известните е  ендемитът Alistratia beroni, много малко насекомо, което се среща единствено тук. Важен фактор за наличието на толкова много пещерни обитатели е присъствието на прилепи, които внасят отвън храна в пещерата.

Снимането в  пещерата е забранено. Забранено е дори внасянето на снимачна техника в пещерата. За да не останете без скъпата си техника обаче има възможност да я оставите в офиса на входа на съхранение и то абсолютно безплатно.

Още един недостатък е, че може да наемете екскурзовод само на гръцки език.

Наблизо е проломът на река Агитис, където много пещери и навеси често се използват за подслон от местните туристи. Там са открити и пещерни рисунки, датиращи от 5 век.  Проломът пък е изключително подходящ за рафтинг. Скоро община Алистрати предвижда и изграждането на екопътека в този район.

Превод: Върхове

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook