fbpx

Пещерата Алистрати

«Една от най-красивите пещери, нещо, което много ме впечатли, въпреки моята богата пещерна биография, е пещерата Алистрати в Северна Гърция. Там на няколко стотин метра в тази пещера, ако има Господ, ако не – природата, е изсипвал с рога на изобилието подземни красоти, изсипвал, изсипвал… нещо невероятно.»

Ал. Жалов

Благоустроената пещера Алистрати, която е сред обектите в туристистическата обиколка, предвидена по време на Втория Балкански пещерен сбор, е една от най-популярните туристически дестинации в съседна Гърция.

Разположена е на 6 км. югоизточно от с. Алистрати (50 км. югоизточно от Сер, 20 км. югозападно от Драма, 55 км. северозападно от Кавала). До пещерата води асфалтов път. Отворена е ежедневно от 9 до 19 ч.

Продължителност на туристическата обиколка – 60 мин.

Параметри: Дължина – 2000 м., Т- 200С, Влажност – 70-74%

Пещерата Алистрати е дом на голяма колония диви гълъби и птици, които са били преследвани от ловците от векове.  Тя обаче не е била проучвана до 1975 г., когато Община Алистрати официално уведомява Гръцката спелеоложка организация за съществуването й. Това се случва през пролетта на 1975 г., а през есента е организирана първата спелеоекспедиция. Втора експедиция на австрийски геолози влиза в пещерата месец по-късно.

Пещерата е популярна, заради многообразните си образувания. Тя предлага на посетителите всички пещерни форми: сталактити, сталагмити, драперии, завеси и варовикови басейни, а под тях се забелязват редки арагонитни кристали, хеликтити и пещерни кристали. Тези образувания са много специфични и с изключителни размери и красота в пещерата Алистрати.

В пещерата се влиза през изкуствено създаден вход. Туристическата пътека следва главния тунел, който е достъчно широк. Редуват се дялове с пещерни образувания и хеликтити. В някои части на пещерата изобщо няма образувания. Вероятно там не навлиза никаква вода.

Но 10 м. по-надолу, колоните се нареждат в редица и не само стените, а и сталактитите и сталагмитите се покриват с дебел слой арагонитни кристали.

Прочети  Защитен вид гъба се появи в НП "Централен Балкан"

Повечето от разклоненията са затворени и то не само за посетители, но и за спелеолози, за да се запази крехката фауна на пещерата. Открити са общо 44 вида, от които  13 гръбначни и 31 безгръбначни животни. Сред най-известните е  ендемитът Alistratia beroni, много малко насекомо, което се среща единствено тук. Важен фактор за наличието на толкова много пещерни обитатели е присъствието на прилепи, които внасят отвън храна в пещерата.

Снимането в  пещерата е забранено. Забранено е дори внасянето на снимачна техника в пещерата. За да не останете без скъпата си техника обаче има възможност да я оставите в офиса на входа на съхранение и то абсолютно безплатно.

Още един недостатък е, че може да наемете екскурзовод само на гръцки език.

Наблизо е проломът на река Агитис, където много пещери и навеси често се използват за подслон от местните туристи. Там са открити и пещерни рисунки, датиращи от 5 век.  Проломът пък е изключително подходящ за рафтинг. Скоро община Алистрати предвижда и изграждането на екопътека в този район.

Превод: Върхове

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!