fbpx

Трагедията на Мос – най-известният пещерен инцидент в света (ВИДЕО)

В неделя, 22 март 1959 г., Оскар Хакет Нийл Мос, 20-годишен студент по Философия в Белиол Колидж, Оксфорд, е заедно с членове на Британската Спеле оасоциация, изследваща Пик Кавърн, край Касълтън в Дербишър. Целта на експедицията е да премине през пасажа Пикъринг, за да достигне до края на пещерната система и да проучи новотокрита цепнатина в странична зала.

Достъпът до нея е истинско предизвикателство. Това включва преодоляване на Маки Дъкс – тесен, мокър лабиринт, който след дъжд, често се запълва с вода. След това се разтваря в широка галерия – сравнително лесен участък, който все пак изисква от пещерняка да преодолее серия от препятствия. Висок от едната страна, над стръмен, кален сипей е пасажът Пикъринг е дълъг, тесен тунел, който се преминава отчасти на колене и отчасти в легнало положение. Той завършва с тесен завой и кален канал. Над него е Айхол, тесен отвор, през който човешкото тяло се промушва с усилие. Накрая, след преминаване през дълбок, пълен с кал басейн се достига търсената зала и цепнатината.

При достигането групата спуска стълба надолу и Мос поема по своя път в неизвестното. Той не е осигурен, тъй като цепнатината е толкова тясна, че няма да му позволи да се плъзне надолу. Малко след 4 следобед  достига до спираловиден тунел, след успешното преодоляване, на който, му дава достъп до остатъка от шахтата. Достигайки този финален участък, се вярва, че е намерил скала, която спира достъпа по-нататък. След като не успява да я отмести Мос не може да се върне, заради ограниченото пространство. Оказва се блокиран на дъното на цепнатината. Към него е спуснато тънко въже. За нещастие, то не е достатъчно здраво, за да го изтегли и, въпреки че Мос успява някак си да се привърже към него, след три неуспешни опита се отказва.

Прочети  CAVE SURVEY българският софтуер за картиране

Това причинява паника у младия пещерняк и го кара да опита да се изкатери нагоре сам, но така още повече се заклещва в теснината под спиралата. Той не може нито да извие краката си, за да достигне стълбата, нито да извие раменете си, за да премине няколкото жизненоважни сантиметри.

В това положение високото ниво на въглероден диоксид в теснината започва да оказва влияние върху тялото му и когато към него е спуснато по-здраво въже той вече е изпаднал в безсъзнание, като не може да го привърже към себе си. Въпреки самоотвержените опити на спасителите му, тялото не може да бъде изтеглено. Мос не идва в съзнание и във вторник сутринта е обявен за мъртъв. Баща му, съзнавайки, че спасителната операция застрашава още няколко човешки живота решава да остави тялото на сина си в теснината.

По-късно има опити за изваждането му, но въпреки че това се счита за технически възможно, много спасители вярват, че издърпването на тялото ще бъде нечестно спрямо семейството на Мос, което е избрало да не го види никога повече. След трагедията цепнатината е запечатана с бетон и към нея е прикрепена бележка. Днес тя е позната като Залата на Мос.

Трагедията предизвиква широк медиен отзвук в целия свят, което я превръща в най-популярният пещерен инцидент в света.

Текст: Върхове

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.