fbpx
събота, април 13, 2024
ЕкипировкаПолезно

Как да изберем снегоходките?

Снегоходките, една от най-старите форми за транспорт, са и едни от най-лесните за употреба. Ако можете да ходите, може да го правите и със снегоходки. И след като решите колко бързо и колко далеч искате да отидете, снегоходките са страхотен начин за всеки, който иска да излезе и да се наслади на тихата красота на зимата. Лесно и относително евтино е да се научите, тъй като единствената необходима екипировка е чифт снегоходки и подходящи обувки.
Решението какви снегоходки да купите може да не изглежда просто, заради голямото разнообразие от модели на пазара.

Какъв тип снегоходки?
Първо, изберете типа снегоходки, според това колко ще ги използвате и по какъв терен. Планирате ли да се разхождате в местния парк или да катерите върхове? Искате ли да бягате по пътеките за зимен фитнес или ще ходите в гориста местност? Повечето снегоходки ще вършат работа при разнообразни снежни условия, така че не е нужно да се ограничавате до един тип активност, но различните снегоходки са най-подходящи само за даден вид условия. Изберете според основната си активност.
За начинаещи: Тези снегоходки, които включват модели за начинаещи са най-подходящи за онези, които планират да ходят по лесен до умерен терен, като пътеки, хълмове и твърд сняг. Този модел е най-евтин.
Планинарски: Тези снегоходки са подходящи за всички видове терен. Те са по-назъбени и са най-подходящи за ходене по и извън пътека. Снабдени са с ръкохватка за стръмен терен.
Катерене: Тези снегоходки са разработени за ходене по стръмен терен, особено по маршрути без пътека, на по-дълги дистанции. Те предлагат повече плъзгане, добро закрепване при изкачване и слизане и механизъм, който позволява по-големи обувки (като планинарски, ски или сноуборд обувки). Този модел е най-скъп, заради своите най-добри характеристики и по-издържливи материали.
Бягане: Тези леки по тегло и малки модели са заострени, за да позволят да бягате с вашата нормална крачка. Бягането със снегоходки е страхотен зимен спорт, при който се изгарят повече калории, отколкото при нормално бягане.
Женски снегоходки: Много производители предлагат на жените специални снегоходки от по-леки материали, механизъми, съобразени с женското стъпало и ергономични рамки, съобразени с женската походка.
Младежки: Това са снегоходки за деца и младежи, така цялото семейство може да се наслади на зимата заедно. От най-малките до тийнейджърите, моделите изглеждат като на мама и татко, но изработени по специален начин:

Какъв размер снегоходки?
Снегоходките са с разнообразни размери и дължини. По-големият размер (дължина и ширина), по-голямата повърхност под крака са ключът да не потъвате в снега. Колкото са по-големи снегоходките ви, толкова повече се плъзгате.
Производителите предлагат някои модели в различни дължини. Какъв размер да изберете зависи от комбинацията от два фактора—вашето тегло и снежните условия.
Тегло: Колко тежите заедно с екипировката си? Колкото повече, толкова по-голям размер снегоходки са ви необходими. Всеки производител отбелязва препоръчително тегло на моделите си. Прочетете тази информация, когато избирате.
Снежни условия: По какъв тип сняг възнамерявате да ходите—утъпкани пътеки или дебела, снежна пудра? Неутъпканият сняг изисква повече плъзгане и следователно по-голям размер снегоходки.
Ако се колебаете, изберете най-малкият препоръчителен за вас размер. По-малките модели се плъзгат по-малко от големите, но са по-леки и по-маневрени за планинарство, преминaване през затревени участъци или при бягане. Някои снегохoдки предлагат и свалящ се накрайник за допълнително плъзгане, в случаите, когато ви е необходимо.
Характеристики на снегоходките
След като веднъж определите какво искате като тип и размер, трябва да изберете и компонентите и характеристиките на различните модели.
Рамка: Докато някои производители все още предлагат традиционните дървени рамки, повечето снегоходки вече са от алуминий или пластмаса, със синтетична декорация. Алуминиевите модели са по-леки и по-издържливи от дървото, както и по-лесни за поддръжка. Пластмасовите модели са най-леки от всички.
Механизмите, които придържат крака към снегоходката с настройващи се каишки, трябва да бъдат лесни за употреба, така че лесно да поставяте и сваляте снегоходките, без да махате ръкавиците си в студа. Механизмите са на ос или фиксирани. Тези на ос позволяват по-естествена походка и по-лесно изкачване по стръмни терени. Фиксираните правят по-лесно ходенето по неравен терен. Повечето механизми са подходящи за голямо разнообразие обувки, но някои са разработени специално за големи планинарски или ски обувки или за маратонки за бягане.
• Повечето снегоходки осигуряват някаква форма на шипове или котки, за по-добро прикрепване към снега на стръмен терен или лед. Котките позволяват да се изкачвате или слизате по стръмни склонове. Плъзгащите механизми от долната страна позволяват намаляване на пързалянето, въпреки че не притежават способността за закрепване като котките. Планинарските снегоходки предлагат най-добро плъзгане от всички модели.
• Някои производители предлагат свалящи се плъзгащи приставки, които осигуряват допълнително плъзгане за дебел сняг, когато сте натоварени. Тези накрайници позволяват да адаптирате снегоходките си към различни видове снежни условия и натоварване.

Превод по чуждестранния печат

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!