fbpx

10 правила за безопасно катерене

Катеренето е опасно. Трябва да правите всичко по силите си, за да преодолеете силата на гравитацията и да не паднете. Ключът е в количеството на екипировката—винаги носете в резерва и винаги използвайте повече от една опорна точка. Животът ви зависи от това.

Начинаещите катерачи са най-уязвими на инциденти. Винаги обръщайте внимание на опасностите; питайте за съвет и помощ; бъдете внимателни; открийте опитен човек и вземете уроци как да катерите безопасно. Помнете, че повечето инциденти се случват, заради грешка на катерача. Следните 10 правила ще ви запазят в безопасност на скалата.

1. Винаги проверявайте седалката
След като я поставите, проверете дали всички катарами са двойно притегнати.

2. Винаги проверявайте възлите
Преди да започнете да се катерите, направете двойна проверка дали основният възел (обикновено осмица) е затегнат добре. Проверете и дали въжето преминава правилно през седалката.

3. Носете каска
Катерачната каска е задължителна, ако искате да живеете. Винаги я носете при катерене. Каската предпазва главата от падащи камъни и от удар при падане.

4.Проверете въжето
Ако водите по маршрута, направете двойна проверка дали въжето минава правилно през протриващото устройство (особено ако е григри). Освен това, уверете се, че въжето и протриващото устройство са прикрепени със заключващ карабинер към седалката на осигуряващия.

5. Използвайте дълго въже
Уверете се, че въжето ви е достатъчно дълго, да достигне опорните точки. При спортно катерене, ако имате съмнение, че въжето е твърде късо, направете стопиращ възел в края му.

6. Катерете с внимание
Когато осигурявате, следете внимателно всяка стъпка на водещия. Не се разхождайте, не говорете по мобилния си телефон. Никога не оставяйте водещия по въжето без осигуровка, без да сте сигурни, че той се е осигурил добре и поддържате комуникация.

7. Носете достатъчно екипировка
Преди да изкатерите маршрут, поставете екипировката на земята и преценете от какво имате нужда. Вие знаете най-добре. Не се придържайте стриктно към препоръките в пътеводителите. Ако ще изкачвате спортен маршрут, преценете на око колко клинове ще са ви нужни. Ако се съмнявате—вземете малко повече, отколкото мислите, че ще ви потрябват.

Прочети  Руски катерачи отпадат от Олимпийските игри в Токио заради забраната на Русия след допинг скандала

8. Въжето да бъде винаги над крака ви
Когато водите въже, то винаги трябва да преминава над краката ви, а не под или между тях. Ако паднете с въже в такава позиция, ще се пробърнете надолу с главата и има опасност да се ударите сериозно. Носете каска.

9. Добре захващайте въжето
Уверете се, че въжето е добре захванато през карабинерите, както и, че карабинерите се отварят в посока срещуположна на посоката на изкачване. Използвайте карабинери със заключваща муфа, за по-голяма сигурност.

10. Използвайте безопасни опорни точки
На върха на маршрута или въжето, използвайте най-малко две опорни точки. Три е още по-добре. Излишъкът ще ви запази живи.

Текст и снимки: Стюарт Грийн, About.com

Превод: Върхове

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!