fbpx
събота, септември 23, 2023
Екстремни спортовеПолезноСпелеологияСъвети

Снимка в мрака – ръководство за пещерна фотография

Очарователният подземен свят  очаква твоите открития. Открий от какво се нуждаеш и как да снимаш в тъмнината със съветите на водещ пещерен фотограф.

Работа в тъмнината

Пещерната фотография по своята природа, ограничава броя на хората, които я практикуват. Не трябва да се страхуваш от тъмно или да страдаш от клаустрофобия, нито да се притесняваш от факта, че ще се нацапаш. В много пещери трябва освен това да бъдеш добър пещерняк, също така добре да боравиш с въже. Тези факти ще отсеят около 99% от хората.
На върха на всичко това е необходимостта от специализирана екипировка. Замърсяванията и влажността в пещерите могат да увредят фотопарата ти. Най-добре е да оставиш скъпата техника у дома и  да вземеш добрия стар механичен апарат, който не си използвал от години.

Пещерната фотография е сложно начинание. Най-големият проблем е, че ще работиш при почти пълна тъмнина. Осветлението на каската ти е чудесно за близката зона около теб, но е безкрайно недостатъчно за фотография. Ако се опитваш да заснемеш големи образувания, особено, ако те са извън границите на осветлението ти, задачата може да се окаже почти непосилна. Композицията се прави чрез напипване. Фокусирането може да бъде наистина трудно. Поставянето на осветление може наистина да изглежда лесно решение, докато не се върнеш вкъщи и не откриеш отблясъци или недоекспонирани части на снимките си. По това време вероятно вече ще бъдеш на километри от пещерата. Схващаш разочарованието, нали……

Какво е необходимо?

Фотоапарат

Повечето пещерни фотографи обичат да носят стари фотопаратаи, като Nikon FEs или Olympus OM-1s. Това не е защото, те не могат да си позволят скъпа техника. Тези апарати са по-устойчиви на износване и могат да издържат на влага. Настъпването на електронните фотоапарати замени по-старите модели карайки пещерните фотографи по света да недоволстват. Независимо, че твоят фотопарата е добре запечатан в непропусклив контейнер с изсушаваща вътрешност, шансът е голям, той да се овлажни в пещерата.

Експозиция

При пещерната фотография, има наистина само няколко настройки на скоростта на затваряне, които са важни за нас – 1/125sec, 1/30sec и B настройка. Единственото изключение е, когато снимаш във входа на пещера и се опитваш да използваш външната светлина като част от осветлението. Скоростта 1/125sec е най-бързата скорост на затваряне, която повечето фотоапарати синхронизират със светкавицата. При по-бързи скорости, бързото затваряне създава риск от заснемане само на половин изображение, заради по-бавното сканиране от страна на фотоапарата. 1/125sec работи перфектно, когато използваш допълнителна светкавица, тъй като тя е достатъчна, за да замрази движението на някой ходещ с каска с осветление (по-бавните скорости ще доведат до мъглявост на изображението) докато продължителността на светкавицата се измерва на около 1/30,000sec.
1/30sec се използва, когато работиш с допълнително осветление с крушка (да, пещерните фотографи често го използват!) Крушките, въпреки че често са считани за архаична осветителна система са страхотни за пещерна фотография по много причини.  Те имат има пълнител, който трябва да пламне, за да даде светлина. Обикновено 1/30sec се изисква за пълно възпламеняване, извличайки максималната светлина. По-бързите скорости са загуба на потенциала на крушката.
B-настройката не се изполzва толкова често, колкото предните две, но все пак има приложение в пещерната фотография. Рисуването със светлина е една техника. При това, се разхождаш из пещерната зала насочвайки светкавицата към различни места за да изградиш осветлението. B-настройката може да бъде използвана и с други техники, като ръчно пускане на светкавиците. Дългите експозиции със замъглено осветление, също са възможни с B-настройка.

Филм

Изборът е субективен и всеки има любима марка. Повечето пещерни фотографи използват филм ISO 200. По-бавната скорост  ограничава възможностите ти със светкавицата, а по-високата скорост прави проблем с контраста и яркостта.

Осветление

Без съмнение, осветлението е най-важното за пещерната фотография. От значение е не само количеството светлина, но и източника, посоката и броя на осветителните тела. Може просто да си тръгнеш, ако смяташ да използваш дневната светлина във входа или да снимаш на електрическо осветление в благоустроена пещера –  и двата източника имат своите проблеми.

Пещерните фотографи най-често използват светкавица за начална светлина, следвана от крушка като втори източник. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци. Светкавиците са евтини, зависими и осигуряват достатъчно светлина за повечето работи. В допълнение, те се презареждат сами и могат да бъдат използвани за много снимки без да пренастройваш за всяка от тях.

Крушките от всички форми и размери се използват от много пещерни фотографи. Има няколко причини поради което те не са тотално заменени от светкавиците –имат по-висока осветителност. Когато снимате голяма зала, не позволяват отражения. Те също дават по-широка дъга на светлина. Светлинният поток на повечето светкавици е твърде тесен лъч, докато крушката може да разпръсне светлина на 180 градуса (или дори на 360). Това е предимство в някои ситуации. Накрая, светлинният поток е по-бавен, което може да даде по-мека поява ако снимате влажна пещера. Недостатъците са в ограничения ресурс (спрени са от производство преди години), освен това крушките трябва да бъдат заменяни ръчно след всяка снимка. Трябва да притежаваш и специално устройство за работа с тях.

Аксесоари

Някои аксесоари са необходимост за сериозна пещерна фото дейност. Стативът е много ценен по ред причини. Още по-важни са дистанционните ел. превключватели, които се прикачват към всяка светкавица, разположена в твоята пещерна фото-зона. Светкавицата на апарата ти изпраща сигнал на всички светкавици да светнат при снимане. По този начин, те всички се синхронизират и дават перфектна експозиция. Това помага да се елиминира и нуждата от статив.

Снимане в тъмнината

Дори и цялото оборудване на света не е достатъчно, за да си добър фотограф и това важи с най-пълна сила и под земята. Дори Ансел Адамс, един от най-добрите фотографи в  света, пробва да снима в пещера в Ню Мексико само веднъж и получи наистина разочароващи резултати. Като всяка друга форма на креативно изображение, отнема време, търпение, подготовка и малко добър късмет да се научиш и да натрупаш опит. Стартирай постепенно, без големи очаквания.

Ако нямаш търпение да четеш повече тази статия, запомни това: Вградената светкавица на апарата ти е безполезена почти за всяка снимка в пещерата, освен като допълнение към останалото осветление. Повечето вградени светкавици са разработени за употреба в малки зони където има отражаеми повърхности, за да усилят околната светлина. В най-добрия случай, те са добри за допълваща светлина. Ако някога си оглеждал спецификациите й, светкавицата има номер 30 (ISO 100/ft). Това я прави наистина безполезна за пещерите. Пещерата, освен в редки случаи, в които стените са бели, ще погълне светлината.

Втората причина да не зависиш от вградената светкавица за осветление е, че тя дава много плоско, безжизнено изображение. Извън причиняването на ужасните червени очи на хората, изображението няма да покаже нито една от чудесните извика на формите, сенките и знаците, които очите ти виждат. С една дума ‘изключи светкавицата на фотоапарата си!’

Единичните светкавици  все още могат  да бъдат използвани с голям успех. Ако просто я поставиш настрани, само на няколко стъпки от мястото, което заснемаш, резултатите рязко ще се подобрят. Това е така, защото се създава сянка и чувството за триизмерност, всичко, което прави твоята снимка по-приятна за окото.

Тук е мястото да спомена кадрирането на експозиция. Няма значение колко добър пещерен фотограф си станал, никога няма да получиш  правилното осветление от първия път. Повярвай ми, цената на филма е нищо в сравнение с разходите и труда да заснемеш подземните снимки.

Експериментирането при употребата на единична светкавица  е много ценно усилие. Ако се опиташ да преместиш светкавицата на апарата на дясно, сега опитай от ляво на обекта. Ако използваш статив, премести го на 90 градуса на дясно или ляво за силно странично осветяване. Сега опитай зад и под обекта или директно над него. Няма нито един правилен начин, по който да осветиш изображението, само вариации, които дават различни резултати.

Ако имаш възможност, оборудване и време може да опиташ да добавиш втора светкавица. Тя може значително да промени снимките. Забележи, аз не казвам ‘подобри’, тъй като единична светкавица може да бъде достатъчна, без допълнение от втора светкавица.

Второто осветление може да бъде използвано като допълваща светлина с по-малко мощност или с еднаква мощност, за да помогне да осветиш обекта. Експерментирането е необходимо. Добрият ефект може да бъде създаден със силно задно осветление на обекта, като задната светлина създава леко изгорени ъгли.

С време и знания, може да добавиш още светлина. Понякога двойка силни светлини могат да бъдат използвани само да осветят сцената, а по-слаба светлина може да бъде използвана за поставяне на човек в кадъра.

При всички случаи трябва да запомниш, че ти осигурявате цялото осветление за симката. Може да бъде  много разочароващо, когато проявиш филма и осъзнаеш, че не си успял да осветиш малка зона, която сега стои като блестяща черна дупка.

Мигновенни снимки

От години пещерните фотографи зависят от своята интуиция добита от десетки пропаднали снимки, за да се научат как да ги осветят. Някои фотографи използват техника, наречена ‘умствен Полароид’, за да прегледат своята снимка. Това е метод, при който затваряш очите си за около 10 сек., преди да направиш снимката, отвори ги непосредствено преди да  светнат светкавиците, след това отново ги затвори бързо. В ретината ти остава леко размазано лилаво за около 5 сек., след изгасването на светкавицата. Въпреки че няма да видиш детайлите, може да прецениш дали няма пре- или недоекспонирани кадри в експозицията, които се нуждаят от внимание. Методът не е перфектен, но ми е спестил много изхабени пози.

Стъпка нагоре от това е употребата на апарат Полароид като допълнителен към твоя апарат. Веднъж, след като настроиш интуитивно експозицията, може да направиш снимка с Полароид и да видиш резултатите в аванс, преди да използваш основния си филм. Същата работа може да ти свърши и евтин цифров апарат.

Някои неща, които да опиташ

1 Пещерната фотография не е само снимане на красиви образувания; а далеч повече. Някои форми могат да бъдат далеч по-интересни.

2 Използвай осветлението креативно.

3 Използвай по-широко осветление.

4 Снимай хора, облечени в ярки цветове. Калният екип трудно привлича погледа.

6 Използвай крушка за осветление при заснемане на водни повърхности.

7 Големите зали предполагат повече светлина. Заснемането им изисква разполагането на няколко осветителни тела.

8 Заснемането на хора в статична поза е скучно. Нека пещерняците вършат обичайната си работа.

9 И в края, помни, че снимаш в пещера. Докосването до образуванията може да бъде фатално за тях!

Текст: Питър Джоунс; Превод: Върхове

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!