fbpx

Спелеолози откриха неизвестен на науката миниатюрен светещ охлюв в пещера в Лаос

Нов вид мъничък пещерен охлюв, който блести в светлината и има издутина, подобна на мъфин, беше открит от Марина Феран от френския клуб Etude et Exploration des Gouffres et Carrie Res (EEGC), по време на пещерната експедиция Phouhin Namno в пещерата Tham Houey Yè в Лаос през март 2019 г.

Новият вид, Laoennea renouardi, е дълъг 1,80 мм и е кръстен на френския пещерняк Луис Ренуар, който изследва и картографира единствените две пещери в Лаос, за които е известно, че приютяват тази група малки охлюви.

Досега са известни само два вида охлюв Laoennea, L. carychioides и сега, L. renouardi.

Спелеологът и учен, д-р Адриен Йохум, свързан с Природонаучния музей към Университета в Берн (Швейцария), както и Изследователския институт Сенкенберг и Природонаучния музей (Франкфурт, Германия), описаха новия вид и местообитанието му в пещерата в списанието с отворен достъп Subterranean Biology.

„Откриването и описанието на биологичното разнообразие, преди то да изчезне, е основен приоритет за биолозите в цял свят. Пещерите в Лаос все още са до голяма степен недостатъчно проучени и известните от тях охлюви остават малко на брой“, посочва д-р Йохум.

Фактът, че два вида мънички пещерни охлюви от една и съща група са открити в две пещери, разположени в две независими карстови мрежи на разстояние 3,4 км, кара авторите да поставят под въпрос еволюционните процеси в тези подземни горещи точки на биологичното разнообразие. Авторите предполагат, че двете пещери може да са били свързани по време на кватернера, преди около 100-200 хиляди години. С времето реката Yè може да е образувала бариера, като по този начин разединява пещерните системи и разделя популациите. В резултат на това охлювите са се развили в два различни вида.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.