fbpx

Спелеолози откриха неизвестен на науката миниатюрен светещ охлюв в пещера в Лаос

Нов вид мъничък пещерен охлюв, който блести в светлината и има издутина, подобна на мъфин, беше открит от Марина Феран от френския клуб Etude et Exploration des Gouffres et Carrie Res (EEGC), по време на пещерната експедиция Phouhin Namno в пещерата Tham Houey Yè в Лаос през март 2019 г.

Новият вид, Laoennea renouardi, е дълъг 1,80 мм и е кръстен на френския пещерняк Луис Ренуар, който изследва и картографира единствените две пещери в Лаос, за които е известно, че приютяват тази група малки охлюви.

Досега са известни само два вида охлюв Laoennea, L. carychioides и сега, L. renouardi.

Спелеологът и учен, д-р Адриен Йохум, свързан с Природонаучния музей към Университета в Берн (Швейцария), както и Изследователския институт Сенкенберг и Природонаучния музей (Франкфурт, Германия), описаха новия вид и местообитанието му в пещерата в списанието с отворен достъп Subterranean Biology.

“Откриването и описанието на биологичното разнообразие, преди то да изчезне, е основен приоритет за биолозите в цял свят. Пещерите в Лаос все още са до голяма степен недостатъчно проучени и известните от тях охлюви остават малко на брой”, посочва д-р Йохум.

Фактът, че два вида мънички пещерни охлюви от една и съща група са открити в две пещери, разположени в две независими карстови мрежи на разстояние 3,4 км, кара авторите да поставят под въпрос еволюционните процеси в тези подземни горещи точки на биологичното разнообразие. Авторите предполагат, че двете пещери може да са били свързани по време на кватернера, преди около 100-200 хиляди години. С времето реката Yè може да е образувала бариера, като по този начин разединява пещерните системи и разделя популациите. В резултат на това охлювите са се развили в два различни вида.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!