fbpx
неделя, май 26, 2024
НовиниСкиСки курорти

В най-безснежната зима Министерството на туризма отчете рекорден ски сезон

23% повече туристи повече са посетили България през зимния ски сезон спрямо най-силните сезони преди пандемията. Това отчете Министерството на туризма. Зимният сезон завършва с близо 1.95 милиона регистрации на туристи за периода 1 декември – 15 април 2023 г., въпреки липсата на достатъчно сняг през януари и февруари. Зимният сезон, който приключи през март 2020 година успя да привлече 1.5 милиона души.

През 2023 година сезонът обаче бе удължен след падналите валежи през март и април, а хотелиерите са успели да пласират нови продукти в сферата на балнеотуризма и СПА. За сравнение, през 2020 година зимният сезон бе прекратен на 13 март с откриването на първите случаи на Covid-19.

Ръст на туристи е регистриран от всички водещи пазари, като

най-сериозно е увеличението на гръцките туристи

над 100% в сравнение със същия период на предходния зимен сезон. Двоен ръст има и на израелските туристи. По текущи данни увеличението на броя на българските туристи е около 17%, а на британски туристи – близо 10%.

Министерството на туризма съобщава, че общият брой на туристите е надхвърлил 300 000 души само за великденските празници. Около 65% от тях са били българи.

Министерството на туризма очаква и рекорден летен сезон. “Данните, които имаме от летищата, са категорични в тази насока – 20% ръст се очаква спрямо полетите през миналата година”, казва министърът на туризма Илин Димитров, цитиран от своя пресцентър.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!